A+ A A-

Ramazan u džematu Charlotte, Sjeverna Karolina

Tokom mjeseca ramazana jedna grupa džematlija imala je veliku želju da nauči sufaru. Hvala dragom Allahu dž.š. ta želja im se ostvarila, tako što je svaku noć, uz mjesec Ramazana, sat vremena prije iftara i akšam namaza, držao im predavanje iz sufare hfz. Mersudin ef.Kasumović. Hafiz je koristeći svoje znanje podučio ih učenju slova jezika Kur’ana. Iako su svi zaposleni i radili cijeli dan, dolazili su na čas sufare. Svi učenici su imali motivaciju i jedan cilj: da nauče učiti Časni Kur’an. Ponekad su bili zbunjeni, ljuti, i veoma umorni, ali efendija Mersudin je bio veoma saburli i podržavao je cijelu grupu. Učesnici i efendija su do kraja bili uporni.
ramazan-charlotte-2014
Osmog avgusta su dodjeljenje diplome onima koji su učestvovali i uspješno završili nastavu sufare. Učesnici su Amela Mekić, Dževdeta Duračak, Emina Bojadžija, Fadila Zimić, Emina Smailagić, Zejna Rustemov, Mirzeta Hadžikadić, Merima Dedajić, Almedina Suljičić, dr.Mirsad Hadžikadić, Amer Čustović, Mehmed Ajšić, i Midhad Duračak.

Poslije akšam namaza, efendija je održao kratko predavanje o važnosti učenja Kur’ana. Kad je završio sa predavanjem, uručio je diplome prethodno nabrojenim osobama. Efendija Mersudin je učesnicima pored diplome, poklonio novu knjigu sa njegovim potpisom na prvoj stranici. Svi su bili presretni i svi su blistali od sreće. I naravno, svi džematlije su bili ponosni na njihov uspjeh. Naša draga džematlijka, Senada Helja, je napravila divnu tortu da se počaste svi koju su prisustovali dodjeli diplome. Na kraju, učesnik Amer Čustović je uručio mali poklon od studenata za efendiju uz znak zahvalnosti za njegov trud.

Nadamo se da će i ostale džematlije naučiti sufaru. Trebamo se sjetiti da učenje Kur’ana je isto ibadet kao što je klanjanje namaza ili davanje sadake.

Molimo dragog Allaha dž. š. da dođe dan u Šehidskoj džamiji Charlotte-a, da bude više onih koji znaju učiti Kur’an nego onih što ne znaju.

Amina Mekić