A+ A A-

SAD TREBAJU DATI BEZREZERVNU PODRŠKU BIH MUSLIMANIMA, KAO SNAZI MODERNIZMA

olbrajt_silajdzic     Tokom trećeg dana posjete Washington-u, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, sastao se u odvojenim susretima sa bivšom američkom državnom tajnicom, Madeline Albright, te sa predsjednikom Svjetske banke, Paulom Wolfowitzom.

Glavna tema oba razgovora bila je aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, te potreba za modernim i demokratskim ustavnim ustrojstvom u našoj zemlji.
     Wolfowitz se prisjetio svoje aktivne podrške odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije, te izrazio duboko žaljenje što njegovi napori za ukidanje embarga na oružje nikada nisu urodili plodom. Istakao je da je došlo vrijeme da se politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini ponovo fokusira na poslijedice zločina protiv čovječnosti i genocida u našoj zemlji, te izrazio spremnost da utiče na trenutnu američku administraciju da zauzme čvršći i jasniji stav po pitanju potpunog anuliranja tih poslijedica kroz ustavne i druge reforme.
     Albright je okaraterisala posjetu Silajdžića SAD-u kao dobrodošao povratak starog prijatelja i istinskog borca za pravdu i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Albright je istakla da SAD imaju jedinstvenu priliku da kroz primjer bezrezervne podrške BiH muslimanima, kao snazi modernizma, poprave svoj uticaj u ostatku islamskog svijeta i ojačaju globalni rat protiv radikalnih elemenata u tom svijetu.
     Albright se obavezala da ce ovu inicijativu zagovarati u američkim političkim krugovima, te je izrazila punu podršku Silajdžiću u njegovim naporima da se u Bosni i Hercegovini u potpunosti anuliraju efekti genocida, saopćeno je iz kabineta Harisa Silajdžića.