Logo

Saopćenje Vijeća muftija povodom zlonamjernih političkih pritisaka na Islamsku zajednicu

  • Published in
  • Kategorija: Vijeće muftija
  • Štampa

 zastava iz 2

Sarajevo, 29. novembar 2018. (MINA) – Na današnjoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanoj u Sarajevu raspravljalo se o zlonamjernoj kampanji koju vode zastupnici ekstremističke političke opcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a čija je meta Islamska zajednica i islamski identitet Bošnjaka.

Muftije su konstatovali kako se već duže vrijeme, a naročito nakon objavljivanja zvaničnih rezultata netom održanih izbora u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica podvrgava grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antievropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim zvaničnicima susjedne države, ali i domovine. Muftije su saglasni da je sada postalo očito da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizovano i svjesno uplitanje u izborni proces i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova.

Vijeće muftija podsjeća javnost da su se članovi Vijeća iz Bosne i Hercegovine javno oglasili pred izbore sa jasnom porukom članovima Zajednice i da je rukovodstvo zajednice u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces. I danas muftije Islamske zajednice u BiH odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neosnovane.

Rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je transparentan i njeni stavovi se javno i odgovorno iznose i ona ne funkcioniše na principu zavjera i tajnosti.

Islamska zajednica se suzdržala od trijumfalizma nakon što su iste politike, koje danas targetiraju Islamsku zajednicu i koje se pokušavaju oživjeti, pred međunarodnim sudom pravomoćno presuđene za udruženi zločinački poduhvat.

Zvaničnici Islamske zajednice su činili sve kako se pred međunarodnim i domaćim sudovima dokazani organizovani i sistematski zločini nad našim narodom i državom ne bi upotrebljavali zarad bilo kakvih političkih ciljeva a sve s ciljem očuvanja dobrosusjedskih odnosa i nastojanja da se povrati izgubljeno povjerenje. Nažalost, takav naš stav su neki, čini se, razumjeli kao znak naše slabosti. Stoga je Vijeće muftija dalo podršku rukovodstvu Islamske zajednice da poduzme sve korake kako bi se Islamska zajednica zaštitila od lažnih optužbi i kleveta.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.