Promo banner

A+ A A-

Mehmet Gormez se sastao sa muftijama Islamske zajednice

24 04 2018 02 gormez fin

Prof. dr. Mehmet Gormez, bivši čelnik Direkcije za vjerska pitanja Turske (Diyanet), tokom ove sedmice nalazi su u posjeti Fakultetu islamski nauka u Sarajevu gdje će održati predavanja studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Gormez, koji je u Sarajevo stigao na poziv FIN-a, prije prvog predavanja izjavio je da će studentima govoriti o pitanju krize misli na polju nauke u islamskom svijetu.

“Govorit ćemo o tome kakve aktivnosti su potrebne u određenim naučnim pravcima kao i samim koraci kako bi korisnim znanjem prevazišli krizu misli”, rekao je dr. Gormez.

Dodao je kako će sa studentima raspravljati i o drugim važnim temama u islamskim naukama.

“Razgovarat ćemo o tome kakve islamske učenjake trebamo u budućnosti, kao i o odnosima između čovjeka, vjere, znanja i ahlaka”, kazao je Gormez.

Dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović je izjavio da ovaj vid saradnje dodatno zbližava akademsko osoblje iz BiH i Turske.

“Veoma je važno da će profesor Mehmet Gormez našim studentima držati predavanja. Govorit će i o islamu u Turskoj kao i o tome kako se islam proširio i do BiH”, rekao je Hasanović.

Dodao je kako su predavanja prof. dr. Mehmeta Gormeza, koja su počela jučer, izazvala veliku pažnju kod studenata FIN-a.

Naglasio je da će i u budućnosti nastaviti sa sličnim aktivnostima na ovom fakultetu.

Susret dr. Gormeza sa muftijama Islamske zajednice

  • IMG_3480IMG_3480

U okviru ove posjete bivšeg čelnika Diyaneta organizovan je i sastanak sa muftijama, dekanima i direktorima medresa koji je danas održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Također do kraja posjete dr. Gormeza FIN-u planirano je još i predramazansko predavanje za imame Sarajevskog i Goraždanskog muftijstva koje će sutra biti održano u Medresi "Osman-ef. Redžović" u Visokom.

(AA)