Promo banner

A+ A A-

U Goraždu održana promocija publikacije „Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam – analiza“

  • 0101

U srijedu, 14.februara 2018.godine, u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu upriličena je promocija publikacije „Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam – analiza“.

Organizator promocije bilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim, a o publikaciji su govorili direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini magistar Nusret-ef. Abdibegović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić i stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Bahrudin-ef. Čolo.

Promociji su prisustvovali glavni imami i imami sa područja Muftiluka goraždanskog, nastavnici i profesori islamske vjeronauke, te aktivisti i aktivistkinje Asocijacije mladih i Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Promotori su govorili o važnosti ove publikacije za Islamsku zajednicu i cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini. Osvrnuli su se na genezu razvoja ideologije tekfira i pojavu nasilnog ekstremizma. Govoreći o bosansko-hercegovačkom društvu konstatirali su da je ono stoljećima bilo primjer slobodnog življenja različitosti, ali i da su u nekim vremenima određeni krugovi i centri, uglavnom izvan Bosne i Hercegovine, radili i, nažalost, rade na instaliranju ideologija koje su po svojoj prirodi strane duhu ovdašnjeg čovjeka. Islamska zajednica se u takvoj situaciji našla u poziciji i obavezi da sa svoje strane jasno ukaže na ideologije i pravce koji udaraju u samu srž slobodnog bića ovdašnjeg čovjeka, posebno vjernika. Govoreći o tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana primjećeno je da su unutar ove tradicije uvijek posebno štićene vrijednosti sobode vjere, časti i svetosti porodice i domovine, kao i druge vrijednosti koje štiti islamsko učenje. Istinskom islamu uvijek su bili strani pojmovi sputavanja slobode, osvete, ubijanja i činjenja nereda. Ispravno tumačenje islamskog učenja na ovom prostoru, kao i diljem muslimanskog svijeta, kroz mnoga stoljeća osiguravano je kroz tri nivoa islamskog obrazovanja, od onog osnovnog – ilmihalskog, preko medresanskog, do visokog vjerskog obrazovanja. Ideologija tekfira i pokreti nasilnog ekstremizma agresivno su napadali i napadaju ovaj prostor, pokušavajući da stvore utisak kako je sve ono što se ne uklapa u njihovo učenje bez osnove i dokaza. U svom nastojanju ta ideologija i pokreti kreirali su nove koncepte, predstavljajući ih kao islamske, mijenjali i pogrešno predstavljali postojeće, te ih izvlačali iz konteksta. Islamska zajednica ovom publikacijom upozorava na spomenutu ideologiju i pokrete, ali i druge ideologije koje rade na rastakanju muslimanskog bića i bosansko-hercegovačkog društva u cjelini. Ova publikacija se stoga, kako je rečeno, ne može samo pročitati, već se studiozno treba iščitivati svaki njen naslov i poglavlje.

Na kraju promocije muftija Remzija-ef. Pitić je, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kratko predstavio rad ove Komisije i upoznao prisutne sa razlozima osnivanja, načinom njenog rada i mogućnosti prijavljivanja slučajeva povrede prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovini, putem institucija Islamske zajednice ili direktno preko web portala Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.