Logo

Vanredno zasjedanje Vijeća muftija i Rijaseta: Dodjela priznanja haškim osuđenicima uvreda za žrtve zločina

  • Published in
  • Kategorija: Vijeće muftija
  • Štampa

careva dzamija sarajevo 2Sarajevo, 27. oktobar 2016. (MINA) - Kancelarija reisu-l-uleme izdala je danas saopćenje za javnost kojim se najavljuje održavanje vanredne sjednice Vijeća muftija i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 29. oktobra 2016. godine. Kako se navodi u saopćenju, povod za održavanje ove sjednice je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o dodjeli priznanja osobama koje su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu osuđeni za najteže zločine:

„Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o dodjeli priznanja osobama koje su osuđene za najteže zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata šokirala je pripadnike Islamske zajednice u Bosni  i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je, tim povodom, zakazao vanrednu zajedničku sjednicu Vijeća muftija i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 29. oktobra 2016. godine, u Sarajevu. Na sjednici će se razmatrati implikacije odluke o dodjeli priznanja, među ostalim, i Radovanu Karadžiću, koji je prvostepenom presudom Suda u Hagu osuđen za najteži ratni zločin, zločin genocida.

Pored toga što predstavlja nezapamćen slučaj institucionalnog izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, ova odluka je i brutalan atak na Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, jer bezobzirno ruši ljudske i političke pretpostavke njegova ostvarenja u dijalogu, pomirenju i saradnji. To je i surovi atak na moral i humanost, jer ide do kraja u  vrijeđanju  žrtava masovnih zločina“, stoji u saopćenju koje je potpisao šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.