Promo banner

A+ A A-

Saopćenje reisu-l-uleme o zbivanjima u Palestini

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 18. mart 2010. (MINA) - Povodom posljednjih zbivanja u Palestini oko Mesdžidu-l-Aksaa, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić se oglasio saopćenjem u kojem se kaže:

- Pridružujući se svima koji su izrazili zabrinutost zbog zastoja mirovnog procesa oko palestinskog pitanja nakon odluke Izraelske vlade da nastavi judeizaciju istočnog Jerusalema i potkopavanje Mesdžidu-l-Aksaa, jednog od tri sveta muslimanska hrama, pozivamo sve relevantne međunarodne intitucije i pojedince da preduzmu sve što je u njihovoj moći da se zaustave sukobi oko vjerskih i kulturnih svetinja Jevreja, muslimana i kršćana u Jerusalemu. Krajnje je vrijeme da El-Quds, sveti grad Ibrahimovskih tradicija, bude mjesto „svetoga mira", a ne mjesto „svetoga rata".

Budući da svi - muslimani, Jevreji i kršćani - Jerusalem doživljavaju kao bitan dio svog duhovnog identiteta, onda je razumljivo da svi treba da imaju slobodan pristup svojim svetinjama, odnosno niko nema pravo prisvajati, omalovažavati ili uništavati svetosti drugoga. Stoga je za svaku osudu namjera Vlade Izraela da prisvaja Jerusalem te da fizički ugrožava Mesdžidu-l-Aksa, jer svi muslimani u svijetu imaju pravo i obavezu da znaju šta se događa oko Mesdžidu-l-Aksa te da dignu svoj glas protiv njegovog skrnavljenja.

Solidarušući se sa svima onima koji se protive skrnavljenju Mesdžidu-l-Aksaa, pozivamo vjerske autoritete judaizma, kršćanstva i islama na suzdržanost i međuvjerski dijalog. Umjesto sukoba oko Jerusalema, muslimani, kršćani i Jevreji treba da se okupe oko zajedničke im riječi, a to je ljubav prema Jednom Bogu i ljubav prema komšiji.

Uvjeren sam da će naši imami i hatibi, kao i do sada, vjerno prenositi naš protest protiv omalovažavanja i ugrožavanja Mesdžidu-l-Aksaa, ali i našu poruku vjerskim i političkim vođama u svijetu da se pitanje Jerusalema ne ostavlja samovolji pojedinca te jednoj naciji ili državi - zaključio je reisu-l-ulema Cerić.