Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji Vrhovnog vijeća za islamska pitanja

Kairo, 23. februar 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić učestvuje u radu  22. Konferencije Vrhovnog vijeća za islamska pitanja  koja se održava u Kairu  od 22-25. februara, pod pokroviteljstvom predsjednika Arapske Republike Egipat, a u organizaciji Ministarstva vakufa Arapske Republike Egipat.

 

Reis-kairo-2010-1

Reisu-l-ulema s egipatskim ministrom vakufa, dr. Hamdi  Zakzuk

 

Konferencija se održava povodom rođendana Božijeg poslanika Muhammeda alejhis-selam. Tema ovogodišnje konferencije je „Ciljevi islamskog zakona i savremena pitanja". Konferenciji prisustvuje veliki broj ministara, mislilaca i islamskih ličnosti iz cijeloga svijeta, a također i predstavnici kršćanskih crkava, Evangelističke, Katoličke, Koptske i Pravoslavne. Konferenciji je osobno prisustvovao papa Šennuda, aleksandrijski arhiepiskop, te predstavnik papine Nuncijature u Egiptu.

Konferenciju je otvorio dr. Ahmed Nezif, premijer Egipta, koji je pročitao poruku predsjednika Egipta u kojoj je, između ostalog, istakao značaj iznalaženja odgovora islamskih učenjaka na savremena pitanja i izazove, te davanje odgovora na razne optužbe koje se iznose na račun islama i muslimana u svijetu.

 

Reis-kairo-2010-2

Bosanska delegacija na kairskoj konferenciji s reisu-l-ulemom na čelu

 

U okviru  Konferencije održat će se i okrugli sto na temu „Uloga dijaloga u uređenju odnosa između muslimana i Zapada" a u cilju promovisanja međuvjerskog i međukulturnog dijaloga i uloge islamskih i zapadnih institucija u ovoj oblasti. Također, diskutirat će se o Kordobi, kao modelu suživota i kulture mira.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić  učestvuje na Konferenciji na poziv ministra vakufa Egipta.