Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u posjeti Pakistanu

Sarajevo, 19. februar 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić boravit će u posjeti Pakistanu od 20. do 22. februara 2010. godine.

Ova posjeta  slijedi nakon nedavnog pisma  kojeg je reisu-l-ulema dr. Cerić zajedno s muftijama s područja Balkana i uglednim ličnostima iz Evrope, kao što je Jusuf Islam, uputio pakistanskoj ulemi i pakistanskom narodu izražavajući suosjećanje sa žrtvama nasilja i uputivši  poziv da  se sva pitanja rješavaju mirnim putem, onako kao što nalaže  Islam kao vjera mira.

Posjeta Pakistanu se realizira  nakon pomenutog pisma kako bi se u razgovoru s ulemom u Pakistanu potaklo na mir i osudilo nasilje svake vrste.

Predavanje-Pakistan

Tokom posjete reisu-l-ulema dr Cerić će održati uvodno izlaganje na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Islamabadu na temu: "Islam: Religija za koju se živi". Gosti na predavanju  će biti iz raznih dijelova Pakistana.
Reisu-l-ulema će se sastati i  sa ministrom pakistanske Vlade za vjerska pitanja.
Posebno obraćanje će imati pred Nacionalnom Seerah konferencijom (National Seerah Conference) na temu "Poslanik kao Mirotvorac: Priključivanje karavani mira".
Prisustvovat će i diskusiji na  pakistanskoj nacionalnoj televiziji, imati press konferenciju sa svim većim pakistanskim medijima i prijem u  ambasadi Bosne i Hercegovine.
Reisu- ulema će učestvovati i u radu Okruglog  stola  s vodećom ulemom za borbu protiv terorizma.

Posjeta Reisu- l-uleme je u  cilju nastavka  kampanje Karvaan-e-Amn da stvori mrežu međunarodne solidarnosti u podršci islamskim učenjacima, organizacijama i pojedincima u Pakistanu, koji se bore protiv opasnosti terorizma i rade za mir.

Reisu-l-ulema je, nedavno, objavio pismo podrške narodu Pakistana u Jang i Nawa-i-Waqt novinama. Pismom je pozvano na mir među muslimanima različitih tradicija i osuđeni su samoubilački napadi i ubijanje civila.