Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na sastanku Vijeća muslimanskih učenjaka u Bejrutu

Bejrut, 14. januar 2010. (MINA) - Na poziv Internacionalnog instituta za islamsku misao sa sjedištem u Virđiniji (Virginia), USA, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u Bejrutu sudjelovao na dvodnevnom sastanku Vijeća muslimanskih učenjaka. Glavna tema sastanka u Bejrutu bila je „Visoko obrazovanje - izazovi modernog doba".

Reis-Bejrut-2010-1

Referate o historiji visokog obrazovanja kao i statusu visokog obrazovanja danas u muslimanskom svijetu podnijeli su prof. dr. Abdulhamid Sulejman, prof. dr. Džemal Barzindži i prof. dr. Fethi Malkavi. Oni su naglasili povijesnu činjenicu da je ideja o visokom obrazovanju koja se ostvarila kroz instituciju univerziteta nastala na islamskom istoku, ali ju je vremenom preuzeo zapadni svijet, koji danas vodi visoko obrazovanje u gotovo svim oblastima ljudskog znanja, uključujući i oblasti kao što su religija i kultura. „Nije dovoljno imati samo dobru ideju, već treba znati kako dobru ideju učiniti dostupnom najvećem broju ljudi koji u tome prepoznaju korist i uspjeh za svoj i život svoje porodice i društva" - rečeno je u referatima uglednih profesora.

U svojoj prezentaciji o temi „Smisao specijalizacije u islamskom obrazovanju", reisu-l-ulema Cerić je podsjetio da onaj koji voli ljudskost a ne voli učiti, ostaje u nepismenosti; onaj koji voli razumijevanje a ne voli učiti, pada u zabludu; onaj koji voli pravu vjeru a ne voli učiti, sklon je lošem ponašanju; onaj koji voli pravi put a ne voli učiti, postaje grub; onaj koji voli hrabrost a ne voli učiti, postaje buntovnik; onaj koji voli moć a ne voli učiti, odlazi u nasilje. Otuda treba razumjeti zašto je kur'anska objava počela sa imperativom: „Čitaj i uči u ime Onoga koji stvara ... Jer učenje čovjeka oplemenjuje i oslobađa od neukosti, zablude, lošeg ponašanja, grubosti, pobune i nasilja. 

Reis-Bejrut-2010-3

Dakle, Uzvišeni Bog zapovijeda čovjeku da čita zato što ima moć da uči i spozna sebe i svoju vjeru, sebe i svoju kulturu, sebe i svoga komšiju, sebe i svoju misiju na ovome svijetu, jer kroz čitanje, učenje i spoznavanje samoga sebe, čovjek  spoznaje i ljude i stvari oko sebe, pa ih zato voli kao što voli sebe, pa ih zato cijeni kao što cijeni sebe.

Poteškoće s kojima se danas muslimani suočavaju u svijetu, posebno u nekim sredinama gdje su većina, nastale su zbog nepismenosti i neupućenosti u svjetske tokove i dostignuća u proizvodnji i distribuciji znanja kao najvažnije vrijednosti koju Kur'an i Sunnet stavljaju na najvišu razinu vjerske, odnosno duhovne svijesti čovjeka.

Društvo koje nedovoljno ulaže u nauku, ne može očekivati dovoljne naučne rezultate; društvo koje se nedovoljno brine za visoko obrazovanje, ne može imati dovoljno učenjaka; društvo koje ne podstiće specijalizacije za različite naučne oblasti, ne može imati naučne stručnjake.

Reis-Bejrut-2010-2

Prema tome, naša poruka muslimanskom svijetu iz Bejruta mora biti jasna: - U edukaciji je naš spas! Spas je u našoj edukaciji! Za nas nema drugog puta! Zato, čitaj i uči u ime Onoga koji stvara, u ime Onoga koji ti je dao um i pamet tako da na ovome svijetu budeš uspješan a na drugom svijetu da budeš spašen - zaključio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić svoje izlaganje u Bejrutu na sastanku Vijeća muslimanskih učenjaka.