Promo banner

A+ A A-

U Sarajevo doputovao turski reisu-l-ulema dr. Bardakoglu

Sarajevo, 13. avgust 2009. (MINA) -  U povodu otvaranja dvije novosagrađene džamije u Goraždu i Maglaju, te obnovljene džamije, nakon što je bila zapaljena, u Fazlagića Kuli kod Gackog, danas je reisu-l-ulema Republike Turske Šejh Ali Bardakoglu doputovao u Sarajevo. Odmah po dolasku visoki gost iz Turske posjetio je ured reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, gdje ga je domaćin srdačno primio i sa njim ostao u dužem bratskom razgovoru o važnim pitanjima suradnje između IZ-e u Turskoj i IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Resiu-l-ulema dr. Cerić se zahvalio Šejhu Ali Bardakoglu na brizi Islamske zajednice Turske, koja se nabolje vidi kroz izgradnju dvije monumentalne džamije u Goraždu i u Maglaju, koje su napravljene u duhu osmanske arhitekture i na taj način snaže bratsku ljubav između turskog i bosanskog naroda, koji baštine zajedničko povijesno pamćenje i zajedničku duhovnu matricu tradicije islama, koja se ističe duhom suživota i tolerancije. T    Također, reisu-l-ulema Cerić se zahvalio Šejh Bardakoglu na svesrdnoj pomoći u obnovi zapaljene džamije u Fazlagića Kuli, koju Bošnjaci više puta obnavljaju, jer je više puta rušena od onih koji ne mogu podnijeti svjetlo islama i slobodu muslimana na ovim prostorima.

- Vaša briga za naš biološki opstanak i naš duhovni oporavak ulijeva nam nadu u našu bolju budućnost i daje nam snagu da nastavimo raditi na miru i pomirenju te da ne odustajemo od načela suživota i tolerancije, posebno međuvjerske tolerancije što je bit nauke islama - kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Petodnevna posjeta visoke turske delegacija Islamske zajednice Turske na čelu sa Šejhom Ali Bardakoglu predstavlja najbolji predramazanski poklon i najbolji znak da je majčinska briga Turske za našu sudbinu sve snažnija i sve toplija - kaže se u saoćenju za javnost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.