A+ A A-

Reis Cerić i slovenački ministar Štern o bezviznom režimu

Sarajevo, 31. juli 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio ovlaštenog ministra u Republici Sloveniji Andreja Šterna. Razgovarano je o posljedicama odluke Europske komisije o izostavljanju Bosne i Hercegovini iz bezviznog režima Europske unije.

Minisatar  Štern je obavjesto reisu-l-ulemu Cerića o nastojanjima Slovenije da objasni Briselu da odluka EK nije korektna prema građanima Bosne i Hercegovine te da potakne državne institucije Bosne i Hercegovine da brže i efikasnije rade na ispunjavanju svih uvjeta za slobodni vizni status Bosne i Hercegovine.

 

 

 Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio ministru Šternu, naglašavajući da je odluka Eeuropske komisije da izostavi Bosnu i Hercegovinu iz slobodnog viznog režima iznenađujuća za sve ljude dobre volje koji znaju šta su sve Bosanci podnijeli da bi se držali osnovnih europskih vrijednosti od kojih je najvažnija vrijednost multikulturnog društva i države kakva je Bosna i Hercegovina oduvijek bila. Nažalost, odlukom EK o diskriminaciji jednih u odnosu na druge građane Bosne i Hercegovine po osnovu mogućnosti da jedni imaju pasoše susjednih država kojima se daje bezvizni režim a drugi to nemaju narušava se hiljadugodišnja tradicija bosanske multikulture i kod Bosanaca se pravi osjećaj nejednakosti i nepoželjnost u Europi.

- Nadam se da će Brisel shvatiti grešku koju pravi prema Bosancima i da će je korigovati što je prije moguće - poručio je reisu-l-ulema Cerić.