Logo

Reisu-l-ulema primio delegaciju Da'we

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Sarajevo, 27. januar 2009. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas delegaciju libijske Da'we predvođenu dr.Amarom Hrebom, šefom Kabineta Muhammeda Ahmeda el-Šerifa, predsjednika Da'we.

Reisu-l-ulema je prihvatio prijedlog  Da'we iz Libije da se početkom marta ove godine u BiH održi manifestacija Mevluda u organizaciji Da'we islamije iz Libije i Islamske zajednice u BiH.

Libija, inače, obilježava Mevlud i izvan Libije u prijateljskim zemljama, do sada je Mevlud na ovaj način učen u Tanzaniji, Ugandi, Čadu, Nigeriji, Maliju   i ovo bi bio prvi put da se Mevlud pod pokroviteljstvom libijskog lidera Muamera Gadafija, a u organizaciji Da'we održi u jednoj evropskoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Svrha te manifestacije je širenje istine i ljubavi o Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i širenje mira i dobre volje među ljudima i narodima. Ako BiH bude izabrana u konkurenciji su još Turska i Mauritanija, to bi bilo veliko priznanje za BiH u cjelini, a posebno veliko priznanje i Islamskoj zajednici.

U nadi da će vijest o tome stići narednih dana, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas uručio izaslaniku Da'we  dr. Amaru  Hrebu pismo u kojem obavještava Da'wu da je Islamska zajednica spremna za takvu manifestaciju kojoj bi prisustvovali i mnogi državnici iz islamskog svijeta kao i veliki broj uleme iz cijelog svijeta.

Dr. Amar Hreb je nakon razgovora s reisu-l-ulemom dr. Cerićem za MINU izjavio:

-Raduje nas, kao delegaciju Svjetske organizacije za islamsku da'wu, da se susretnemo sa njegopvom eminencijom dr. Mustafom ef. Cerićem, reisu-l-ulemom IZ u BiH. Njegovoj eminenciji smo prenjeli selame i visoko poštovanje  dr. Muhameda Ahmeda Šerifa, predsjednika Svjetske organizacije za islamsku da'wu.

Molimo Allaha Uzvišenog da podrži Islamsku zajednicu, ulemu, imame i sve muslimane u BiH, a državi BiH, čijem narodu libijski narod poklanja veliko poštovanje, svaki uspjeh i napredak.

Prilikom ove posjete, imali smo susret sa reisu-l-ulemom i zajedno sa njim imali smo susret sa dr. Harisom Silajdžićem, članom Predsjdništva BiH, koji je izrazio veliku podršku radu naše organizacije. Molimo Allaha dž.š. da nam pomogne u našem zajedničkom radu, posebno na organizaciji obilježavanja Mevluda  Poslanika Muhameda a.s. koga svi muslimani poštuju i uzimaju za lijepi uzor.

Islamskoj zajednici u BiH želimo uspjeh u radu i trajni napredak i prosperitet, rekao je dr. AmarHreba.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.