A+ A A-

Reisu-l-ulema kod saudijskog kralja - obraćanje reisu-l-uleme

Sarajevo, 22. januar 2009. (MINA) - Jučer je na svom dvoru u Rijadu saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud primio više od 200 alima-učenjaka iz svih krajeva svijeta, koji su mu predali Rezoluciju o fetvi. Riječ je o važnom programskom dokumentu, kojeg je svejtska ulema prvi puta usaglasila kroz Fikhsku akademiju Rabite - Svjetske muslimanske lige sa sjedištem u Mekki. Činjenica da su na Mekkanskoj konferenciji prisustvovali autoriteti poput vrhovnog muftije Kraljevine Saudijske Arabije Šejha Abdulaziz Al-Šejha, Šejha Jusufa Qaradavija, kojeg smatraju jedinim od najvećih muslimanskih autoriteta današnjice, zatim vrhovnog muftije Libanona, al-Qabbanija, vrhovnog muftije Egipta, al-Džum'e, te velikog broja visoke uleme iz Jordana, Sirije, Indije, Pakistana, Turske, Sirije, Malezije, Indonezije, Maroka, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije itd., najbolje govori o važnosti trenutka, koji zahtjeva da se muslimanska ulema jasno očituje o pravilima za izdavanje fetvi, kao i o uvjetima da bi neko mogao biti muftija.

Naime, Mekkanska rezolucija utvrđuje jasna pravila o fetvi, kao islamskom moralnom stavu utemeljenom na autentičnim izvorima islama, kao i jasna pravila o muftijama, kao moralnim muslimanskim uzorima. Zato je „nužno utemeljiti školu gdje će se školovati buduće muftije, jer ekstremne i isključive fetve kvare ugled našoj vjeri i nanose veliku štetu muslimanima u svijetu "- kazao je saudijski kralj Abdullah.
Tim povodom u ime svjetskih alima na kraljevskom dvoru u Rijadu govorio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, koji je, obračajući se Čuvaru dvaju svetih hrama, kralju Abdullahu bin Abdulazizu Al-Saudu, između ostalog rekao:

„Čast mi je da pred Vama govorim u ime muslimanske uleme iz cijeloga svijeta, koja me zadužila da Vam se zahvalim na pokroviteljstvu Konferencije o fetvama, koju je organizirala Fikhska akademija Rabite pod nadzorom vrhovnog muftije Kraljevine Saudijske Arabije i uz stručnu pomoć generalnog sekretara Rabite dr. Abdullaha Muhsina Turkija. Svjetska ulema cijeni napore Saudijske Arabije u odbrani temeljnih vrijednosti islama u svijetu. Neću pretjerati ako kažem da su srca muslimana u svijetu uz Vas, Čuvaru dvaju svetih hrama, i uče dovu da dođe dan kada će za Vama klanjati u Mesdžudu-l-aksa u Qudsu. Vaš povijesni govor u Kuvajtu na Arapskom samitu u kojem ste pozvali muslimanske političare da prevaziđu međusobne razlike i da se ujedine oko bitnih pitanja za ummet predstavlja istinski glas svakog razumnog čovjeka koji voli mir i dobro. Muslimani predugo čekaju na slogu i jedinstvo njihovih vođa, kao uvjet da im se ne događa Gaza. Jučer je bila Bosna, danas je Gaza gdje se ubijaju nevina djeca, nemoćne žene i nedužni starci. Čuvaru dvaju svetih harema, dokle će muslimanska djeca, žene i starci biti ubijani, dok njihove vođe stoje skrštenih ruku?

Jasno nam je da živimo u svijetu protivriječnosti, gdje nam moćnici govore da zavode red i poredak u svijetu, dok, u stvari, oni prave nered i anarhiju, kao što se kaže u Kur'anu Časnom: „Kada im se kaže zašto pravite nered na Zemlji, oni odgovarjau, pa mi uspostavljamo red. Ne, oni prave nered, ali to ne osjećaju" (Kur'an, 2:11-12).

Upravo imajući to na umu, tu protivriječnost današnje civilizacije, Vi ste pokrenuli inicijativu za međuvjerski i međukulturni dijalg u svijetu, kojeg ste objavili nedavno u Mekki i kojeg ste predstavili zatim u Madridu sa namjerom da se čovjek vrati istinskoj vjeri i moralu. Mi podržavamo Vašu incijativu dijaloga, jer nas uči da svijet neće naslijediti ni onaj koji je agresivan, ni onaj koji je slab, već onaj koji je spreman da surađuje na putu dobra za svakog čovjeka.

Čuvaru dvaju svetih harema, dopustite da Vam se, u ime svjetske uleme, još jednom zahvalim za sve što činite na promicanju mira i sigurnosti u svijetu, učeči dovu Uzvišenom Allahu da vas obdari zdravljem i dugim životom" - završio je svoj govor reisu-l-ulema Cerić pred saudijskum kraljem Abdullahom Abdulazizom Al-Saudom.