Promo banner

A+ A A-

Turska delegacija kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 18. septembar 2008. - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio tursku delegaciju koju je predvodio državni ministar Vlade Republike Turske Said Yazicioglu, a u kojoj su još bili zamjenik turskog reisa Fikret Karaman, direktor turske vladine organizacije TIKA Musa Kalaklikay, načelnik općine Erzindžan Mehmet Bujruk i drugi. Razgovoru kod reisu-l-uleme prisustvovao je i ambasador Turske u BiH Bulent Tulun.

U razgovoru su istaknuti dobri odnosi i saradnja između Islamske zajednice BiH i Direkcije za vjerska pitanja u Turskoj. U Tom pogledu razgovarano je o trenutnim i budućim projektima od kulturno- istorijskog i vjerskog značaja čiju realizaciju pomaže Islamske zajednica Turske.

Istaknut je i značaj Naučnog instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka putem kojeg će se moći zajednički realizirati istraživački projekti.

Nakon razgovora gosti iz Turske su sa reisu-l-ulemom obišli šehidsko mezarje na Kovačima i mezar predsjednika Alije Izetbegovića gdje su proučili fatihu pred njegovu dušu. Potom su obišli mjesto gdje je jučer postavljen kamen temeljac za zgradu sjedišta Islamske zjednice u BiH.

Glavni razlog posjete turske delegacije je sutrašnja svečanost polaganja kamena temeljca za gradsku džamiju u Maglaju čiju će gradnju finansirati jedan od turskih vakufa pri Islamskoj zajednici Turske.