edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Reisu-l-ulema o hapšenju premijera Novalića: Građani ne smiju ispaštati

reisu l ulema kavazovic

SARAJEVO, 29. MAJA (MINA) - Portal Preporod.info je od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića zatražio komentar o hapšenju premijera Federacije BiH Fadila Novalića, te je reisu-l-ulema ovim povodom izjavio da se „ne smije vršiti bilo kakav pritisak na pravosuđe i da je neophodno istražiti sve okolnosti oko bilo kakvih sumnjivih navoda.“

Naglasio je da se, istovremeno, ne smije dozvoliti da se političke borbe vode preko pravosuđa i da se građani Federacije BiH u ovim presudnim trenucima ostavljaju bez vođstva koje ima bitan posao da završi, kako bi se entitet, ali i država sačuvala od nesagledivih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa COVID-19.

Dobro bi bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad. Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada. 

Također je bitno radi povjerenja građana uz pravosuđe da se sve sumnje u zloupotrebu položaja i druge malverzacije tokom vanrednog stanja ispitaju bez bilo kakvog selektivnog i politikom motivisanog pristupa.

U bajramskom intervjuu Dnevnom avazu reisu-l-ulema je izjavio:

„Mislim da sve sporne slučajeve treba ispitati. Da, treba imati na umu da smo bili u vanrednim okolnostima, ali ne smije ostati prostora sumnji u to da je nekome pošlo za rukom da profitira na patnji ljudi. To je jedini način da se povrati povjerenje u institucije države“.