Logo

Reisu-l-ulema na akademiji povodom 20. godišnjice Vojnog muftijstva

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

  • 0000

SARAJEVO, 25. SEPTEMBRA (MINA) - Primarna zadaća Oružanih snaga (OS) BiH je čuvanje mira u našoj državi i domovini, ali i podrška mirovnim operacijama u svijetu, izjavio je večeras u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović na Akademiji povodom obilježavanja 20. godišnjice Vojnog muftijstva.

Reisu-l-ulema je podsjetio da je briga o duhovnim potrebama i vođenju vojnika u vojskama svijeta prepoznata davno, te da je sretan što su vjerske zajednice, u partnerstvu s državom, ovu instituciju oživjele u OS BiH.

„U svom dvodecenijskom radu imamska služba u OS BiH obavila je brojne zadatke koji su imali za cilj čuvanje duhovnog integriteta muslimana i zaštitu općeljudskih vrijednosti kod pripadnika naših OS. Kao pripadnici IZ, ali i kao građani BiH, ponosni smo na vaša dostignuća i ulogu koju imate u čuvanju naše zemlje i njenih naroda“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Naglasio je da sve vjere teže miru i da ljude odgajaju da žive u miru, ali da ne prepuštaju čovjeka samom sebi kada taj mir bude narušen.

„One su tu da ljude odgajaju kao graditelje mira, ali i da se u slučaju zla rata drže moralnih i etičkih normi, kako bi se zlo rata barem umanjilo“ kazao je reisu-l-ulema.

Ocijenio je da su u BiH još uvijek jake struje koje zagovaraju podjele i segregaciju, te da je rat u BiH uzrokovan idejama o ekskluzivnim prostorima samo jednog naroda, što nije moglo biti postignuto bez masovnih zločina, tzv. „etničkog čišćenja“ i, u konačnici, genocida.

„Želimo vjerovati kako je to zlo iza nas i kako su i OS BiH garant da se ono ne može više ponoviti. Oružane snage, ne samo svojom vojnim kapacitetima nego i sistemom vrijednosti na kojem počivaju treba da ulijevaju povjerenje svim građanima ove zemlje da nam se zlo devedesetih ne može ponoviti.  Na kraju, drago mi je vidjeti da, pored svih izazova, OS BiH predstavljaju uspješan primjer kako se može obnoviti povjerenje i raditi na integraciji zemlje. Imami, svećenici i sveštenici koji zajedno rade u oružanim snagama su svijetao primjer međureligijske saradnje kojeg smo ponekad nedovoljno svjesni. Ja vam svima na tome čestitam“, poručio je reisu-l-ulema.

Prisutnim se obratio i vojni muftija Hadis ef. Pašalić, koji je kazao da poštovanje ljudskih prava i sloboda u svim segmentima društvenog organiziranja predstavlja važan faktor kvalitetnog funkcioniranja ljudske zajednice.

“To je i temeljno opredjeljenje svijeta u kojem živimo. Među pomenuta prava i slobode ubrajaju se i vjerska prava i slobode, a one, normom uređene, svakom pojedincu garantiraju da sam ili zajedno sa drugima, javno ili privatno, manifestira svoju vjeru ili uvjerenje, obredom ili na drugi prigodan način”, kazao je muftija Pašalić.

Ovom prilikom podsjetio je na historijat institucionalnog organiziranja vjerskog života u vojsci, kazavši kako se Vojno muftijstvo veže još za uspostavu Vojnog muftijstva u vojsci Austro-Ugarske uredbom od 17. septembra 1913. godine.

Također, informirao je prisutne o organizaciji, strukturi i ciljevima Vojnog muftijstva, naglasivši da je primarni cilj sadržan u stalnom poboljšanju uvjeta za vjerski život muslimana u sistemu odbrane i djelovanju usmjerenom ka ispravnom razumijevanju islama i primjenu njegovih propisa.

Na kraju je poručio da su vojni imami, zajedno sa kolegama, vojnim svećenicima i sveštenicima, primjer kako se može graditi multietnička i multireligijska BiH i da se kroz tako osjetljiv sistem kakav je vojni mogu artikulirati vlastite etničke i duhovne vrijednosti.

“A različitost kakvu imamo u Bosni i Hercegovini naša je posebnost i najveća vrijednost koju treba vjerno čuvati”, dodao je on i poručio da je Vojno muftijstvo odlučno da kroz organiziranje vjerskog života ohrabri muslimane u izvršavanju njihovih vojnih obaveza i zadataka i poduči ih vjeri u kojoj su univerzalne ljudske vrijednosti zaštićene i nepovredive.

Prisutnim se obratio i glavni kapelan Misije EUCOM-a Kleet Barcley koji je ocijeno da godišnjica koja se obilježava predstavlja veliki uspjeh, mnogo predanog rada da se zadovolje sva vjerska pitanja moralni izazovi i dileme sa kojima se suočavaju vojnici.

“Nacije moraju imati vojno osoblje sa integritetom, duhovnom snagom, otpornošću i snažnim karakterom, kako bi održali mir i zaštitili vrijednosti. Stoga je Vojno muftijstvo ključno za snagu ove nacije i dok napreduje dalje i postiže uspjeh u svojoj misiji, tako će i da napreduje ova nacija”, kazao je Barcley.

Dodao je da je pred imamima i vjerskim službenicima veliki izazov da zagovaraju mir u svijetu u kojem mira ima vrlo malo, te da pomognu izgraditi povjerenje tamo gdje je ono izdano i uništeno.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš čestitala je prisutnima ovaj značajni jubilej, te, između ostalog, ocijenila kako provedena reforma odbrane i uspostavljena saradnja može biti primjerom svim  ostalim reformama koje BiH treba provesti na svom euroatlantskom putu.

Večerašnjoj akademiji, između ostalih, prisustvovali su i oficiri, podoficiri i vojnici na čelu sa general majorom Ivicom Jerkićem, zamjenik komandantice NATO Štaba brigadir Morten Henriksen, predstavnici svih nivoa vlasti, bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, zamjenik reis-u-uleme Husein-ef. Smajić, predsjednik Sabora IZ Safet Softić, muftije, direktori uprava Rijaseta IZ, glavni imami i drugi predstavnici IZ, biskup vojnog ordinarija Tomo Vukšić, te  jerej Nemanja Lakić.

Na večerašnjoj svečanosti za izuzetan doprinos i predani rad dodijeljena su priznanja i zahvalnice Aliju Edaudiju, pukovniku u Oružanim snagama Kraljevine Holandije i šefu imamske službe u vojsci Kraljevine Holandije, Hafizu Asimu, savjetniku u Ministarstvu odbrane Kraljevine Velike Britanije za vjerska pitanja islama, muftiji Hasanu Atliju, savjetniku za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, brigadnom imamu Haris ef. Hadžiću, te brigadnom imamu Ibrahim ef. Ćatiću.

Također, dodijeljena su i zahvalnica Ismail ef. Smajloviću, bivšem vojnom muftiji, za poseban doprinos u uspostavi, funkcioniranju i razvoju Vojnog muftijstva, te priznanja štabnom imamu Salih ef. Grabusu i bataljonskom imamu Enver ef. Merdiću.

Akademija je održana u okviru Treće međunarodne konferencije vojnih imama i kapelana, koja je počela 23. septembra i koja okuplja oko 50 učesnika iz 14 zemalja svijeta, a koji su također prisustvovali večerašnjem događaju.

Konferencija će biti završena sutra, nakon što imami i kapelani iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Francuske, Kraljevine Holandije, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, Kraljevine Belgije, Katara, Kraljevine Norveške, Republike Hrvatske, Republike Austrije, Republike Turske i Švicarske okončaju posjetu Mostaru, Blagaju  i ratnoj džamiji na Igmanu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.