A+ A A-

Reagovanje Kabineta reisu-l-uleme u povodu najave zatvaranja Cimosa u Srebrenici

careva-dzamija-izd-1Sarajevo, 29. maj 2013. (MINA) - U povodu najave zatvaranja pogona Cimosa u Srebrenici, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini duboko je zabrinuta najavom zatvaranja pogona Cimosa u Srebrenici zbog posljedica koje takva odluka može imati po budućnost povratnika na području Srebrenice.

Islamska zajednica je bila i ostala snažno zainteresirana za pokretanje privrednih aktivnosti u Srebrenici i ohrabrivala je sve potencijalne investitore, uključujući i Cimos, da otvaraju svoje pogone i ulažu u privredu Srebrenice, smatrajući da je to najbolji način da se osiguraju uvjeti za dostojanstven život povratnika i ublaže posljedice genocida.

Genocid u Srebrenici je teška i bolna rana ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu Evropu i svijet. Stoga je obaveza svih, kada se već nije uspio spriječiti, da se ublaže posljedice genocida kroz osiguranje uslova da ljudi u Srebrenici mogu nastaviti živjeti u punini svoga ljudskog dostojanstva i poštenog rada. Upravo zato, ostanak pogona Cimosa u Srebrenici, za koji je vezan i ostanak oko petstotina Srebreničana, mnogo je šire od same ekonomske odluke, jer njegovim zatvaranjem dovodi se u pitanje sami povratak i dalji opstanak povratnika Bošnjaka u ovom regionu. Opstanak povratnika i kreiranje ekonomske osnove za njihov život u Srebrenici tiče svih političkih i društvenih subjekata u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice. Ubijanje ekonomske budućnosti povratnika u Srebrenici direktno ide naruku priznanju i nagrađivanju posljedica genocida i etničkog čišnjenja.

Islamska zajednica apelira na Vladu Republike Slovenije da se uključi u rješavanje pitanja ostanka pogona Cimosa u Srebrenici. Privredni odnosi između Bosne i Hercegovine i Slovenije su od izuzetnog značaja i treba ih unapređivati, a prijem slovenačkih proizvoda u Bosni i Hercegovini to najbolje ilustrira, međutim bojimo se da ovakve ishitrene odluke bacaju sjenku i stvaraju podozrenje, što bi moglo imati negativne posljedice, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.