A+ A A-

7. maj - Dan džamija

Sarajevo, 06. maj 2013. (MINA) - Svakog 7. maja od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija.

U noći 7. maja 1993. godine, mučki i kukavički minirana je jedna od najznačajnijih  džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića.

Dan džamija - 7. maja simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1000 bosansko-hercegovačkih džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH.

Dan džamija treba da podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina.

Sergija za Aladžu džamiju

Povodom Dana džamija Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svake godine organizira sergiju za obnovu jedne od porušenih džamija.

Ove godine sergija je obavljena u petak nakon džuma-namaza, 03. maja 2013. godine, odnosno 23. džumade-l-uhra 1434. h.g., za obnovu Aladža džamije u Foči.

O Aladži džamiji

Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nazira) je izgrađena 1550. godine u Foči, a velikosrpski zločinci su je 2. augusta 1992. godine minirali i tako uništili jedan od najvrijednijih objekata islamske kulture na Balkanu. Ista sudbina stigla je i svih 12 drugih džamija u Foči koje su također bile mala remek-djela orijentalne umjetnosti i prije velikosrpske agresije bile su pod posebnom zaštitom države.

Dobrotvor, investitor džamije bio je Hasan Nazir, nadzornik carskih prihoda u Bosni, a arhitekt i graditelj bio je bliski saradnik čuvenog Mimara Sinana, neimar Ramadan. Aladža džamija bila je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Aladža džamija, prije njenog rušenja, predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila je jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije. Arhitektonska cjelina je bila izuzetno vrijedna, bili su sačuvani šadrvan, dio ogradnog zida i kasnije sagrađena česma u avlijskom zidu.