Promo banner

A+ A A-

Održana proširena sjednica Rijasetove Komisije za pregovore s državom

Sarajevo, 24. april 2013. (MINA) - Danas je u Sarajevu održana proširena sjednica Komisije Rijaseta IZ za pregovore s državom Bosnom i Hercegovinom u cilju rasprave Nacrta Ugovora i tretmana specifičnih pitanja karakterističnih za muslimane i Islamsku zajednicu. Sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Komisije muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, prisustvovali su, pored članova Komisije dr. Dževada Hodžića, dr. Ahmeta Alibašića i Mensura Karadže, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija vojni Ismail ef. Smajlović, glavni imam Medžlisa IZ Brčko Mustafa ef. Gobeljić, hafiza Behija Durmišević, te članovi Komisije za vjerske slobode Rijaseta IZ mr. Đermana Šeta, dr. Enes Ljevaković, dr. Mustafa Hasani i mr. Ekrem Tucaković.

sas-kom-iz-preg-drz-04-2013-1

Nacrt Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine ocijenjen je vrlo kvalitetnim i dobrom osnovom da se kroz dalje pregovore osigura i zaštita individualnih prava i specifičnosti koje imaju muslimani i Islamska zajednica. Zaključeno je da Komisija Rijaseta za pregovore s državom, pored ostalih važnih pitanja, u daljim razgovorima posebnu pažnju posveti pitanjima koja se tiču osiguranja pretpostavki na osnovu kojih bi se omogućilo klanjanje džume namaza studentima i radnicima, zaštite prava muslimanki koje nose maramu i na taj način žive puninu islama, pitanju sklapanja islamskog braka i prava na halal ishranu.

Islamska zajednica je u postupku pregovora s državom Bosnom i Hercegovinom u vezi potpisivanja osnovnog sporazuma kojim će se regulirati međusobna prava i obaveze, kao što su to već ranije uradile Katolička i Srpska pravoslavna crkva.