A+ A A-

Opstrukcije početka radova na obnovi Careve džamije i ometanje dženaza u Foči

focaSarajevo, 4. april 2013. (MINA) – Već duže vrijeme vrši se opstrukcija početka obnove Careve džamije u Foči.

Naime, u Medžlisu Islamske zajednice Foča već pet mjeseci čekaju da nadležne službe opštine Foča obave iskoličavanje objekta, mada važeći propisi nalažu da se taj posao obavi u roku od mjesec dana.

Nije ovo jedini problem s kojim se susreću malobrojni povratnici muslimani Bošnjaci u Foči. Oni imaju problema i sa obavljanjem dženaza. Potvrđuje to i sljedeći događaj, vezan za obavljanje dženaze rahmetli Murate Džin koja je kao izbjeglica u Švedskoj preselila na ahiret, a njena oporuka je bila da se obavi dženaza u Foči i ukopa pored svog supruga Ibre u haremu porušene Careve džamije u Foči. Njen sin Edhem, nastanjen u Švedskoj je dogovorio s Medžlisom IZ u Foči da se dženaza obavi 21. marta 2013. godine. Međutim, uoči same dženaze komunalna inspekcija opštine Foča je obavijestila Medžlis da ne smiju obaviti ukop zbog peticije koju su navodno potpisali članovi mjesne zajednice kod Careve džamije, tvrdeći da niko tu poslije rata nije ukopan, mada je, kako tvrde u Medžlisu ovo bila peta dženaza na tom mjestu.

Predsjednik MIZ Foča je odmah otišao u komunalnu inspekciju i načelnika SJB Foča i izvijestio ih da su svi uslovi ispunjeni za ukop rahmetlije, tako da su bukvalno pet do 12 dobili dozvolu za ukop i potom obavili dženazu.

U MIZ Foča ističu da ne žele da ponovo dožive sličnu situaciju i teškoće oko obavljanja dženaza i mjesta ukopa.

I ovi navedeni primjeri govore, s kakvim se teškoćama susreću malobrojni povratnici, muslimani na području Foče. Stiče se utisak, da je vlastima u toj opštini stalo do toga, da se Bošnjaci ne vraćaju na svoje, a oni koji su se vratili da se obeshrabre za ostanak.