A+ A A-

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 04. april 2013. (MINA) - Jedanaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je 03. aprila 2013. godine u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a pored članova Rijaseta i muftija, sjednici su prisustvovali Safet Softić predsjednik Sabora Islamske zajednice, Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije Sabora, Mensur ef. Pašalić predsjednik Udruženja ilmijje i rukovodioci stručnih službi i ureda Rijaseta.

sjed-rij-04-2013-1

 

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao Prijedlog Platforme za promjenu Ustava Islamske zajednice. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je izvijestio članove Rijaseta o toku javne rasprave koja je vođena o prijedlogu Platforme za promjenu Ustava na području svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, sjedištima mešihata i bošnjačkoj dijaspori te naglasio da je tokom javne rasprave pristigao značajan broj kvalitetnih prijedloga i sugestija. Nakon vrlo sadržajne rasprave usvojen je zaključak da se Prijedlog Platforme za promjenu Ustava, kao zajednički prijedlog Rijaseta i Ustavne komisije Sabora, uputi Saboru Islamske zajednice na dalje postupanje. U raspravi je istaknuto da je promjena Ustava Islamske zajednice jedno od najznačajnijih pitanja i da u tom pogledu pred Islamskom zajednicom predstoje značajne aktivnosti kako bi se postigla optimalna rješenja u interesu muslimana i cjeline Zajednice.  

Na sjednici je razmatran Plan rada službi, ureda i centara Rijaseta za 2013. godinu koji je usvojen uz predložene sugestije članova Rijaseta. Rijaset Islamske zajednice je također usvojio prijedlog Odluke o spajanju Službe za odnose s javnošću i novinske agencije MINA u jedinstvenu organizacionu cjelinu koja će djelovati kao Ured za odnose s javnošću Rijaseta kojeg čini Odjel za medije, MINA i Rijasetov web portal www.rijaset.ba. Na sjednici Rijaseta je vođena rasprava o Prijedlogu Elaborata za osnivanje vakufskog revolving fonda. Prdloženi Elaborat je usvojen i Rijaset je donio zaključak da se nastave aktivnosti u pravcu osnivanja revolving fonda koji će djelovati pri Vakufskoj direkciji. U raspravi je naglašeno da je osnivanje ovog fonda značajan iskorak Islamske zajednice u pravcu razvoja i jačanja materijalnih potencijala Islamske zajednice.

Na sjednici je usvojen Nacrt Pravila o upravljanju i raspolaganju mezarjima koji će biti upućen na javnu raspravu u organe Islamske zajednice te Plan aktivnosti u okviru obilježavanja 2013. godine godinom izgradnje Aladže džamije u Foči. Rijaset Islamske zajednice imenovao je članove Upravnog odbora Vakufske direkcije i Komisije za sprovođenje akcije klanja kurbana u 2013. godini. Također, Rijaset je podržao prijedlog reisu-l-uleme da se za glavnog i odgovornog urednika islamskih informativnih novina „Preporod“ imenuje mr. Meho ef. Šljivo.

Vakufska direkcija predložila je više predmeta koji se tiču novih uvakufljenja i transformacije postojećih vakufa te izložila Plan aktivnosti koje Vakufska direkcija sprovodi u vezi implementacije Zakona o premjeru i katastru. Nakon okončanja rasprave po ovim predmetima, Rijaset je podržao sve prijedloge Vakufske direkcije.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao informaciju Ureda za zekat o Fondu Bejtu-l-mal, te podržao prijedlog Vjerskoprosvjetne službe za organizaciju prvog međunarodnog takmičenja iz predmeta Islamska vjeronauka te dao podršku za aktivnosti koje planira realizirati Unija studenata islamskih fakulteta.

  • 0101