Promo banner

A+ A A-

GREGORIAN I REIS CERIĆ: GRAĐANI BIH SU PROTIV TERORIZMA

     Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić danas su se sastali u Sarajevu i razgovarali o tome koliko je važno pokazati svijetu da se bosanski muslimani gnušaju nad terorizmom u svim njegovim oblicima.

     Gregorian je naglasio da je Bosna i Hercegovina cijenjen i važan partner u borbi protiv globalnog terorizma i da se suočava sa istim izazovima s kojima se suočavaju i SAD, Evropa i mnoge druge države u rješavanju ovog problema.

     Gregorian je podsjetio da je predsjednik SAD, samo nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, u svom redovnom obraćanju o stanju nacije, pohvalio Bosnu i Hercegovinu za ulogu koju je odigrala u borbi protiv terorizma.

Rafi Gregorijan i reis Ceric

     Reis Cerić je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se u naslovu nedavno objavljenog novinskog intervjua impliciralo da su građani Bosne i Hercegovine zapravo jataci terorista. Gregorian je u svom razgovoru sa reisom još jednom istakao da pripadnici Al-Kaide nemaju utočište u Bosni i Hercegovini i da se njegov komentar o vezama s teroristima odnosio isključivo na mali broj bivših boraca - stranih državljana. S obzirom da su sigurnosne agencije i institucije za provođenje zakona u BiH sposobne da rješavaju sva pitanja u vezi sa tim osobama, nema razloga za postojanje straha od ovih ljudi.

     Prvi zamjenik visokog predstavnika i reis su se saglasili da nastojanja onih koji preuveličavaju problem imaju samo jedan cilj, a to je promoviranje islamofobije i netolerancije te da ih treba demantirati.

     "Izazov za Bosnu i Hercegovinu sastoji se u tome da se suprotstavi vanjskim elementima i ideologijama koje nastoje iskoristiti situaciju nastalu u Bosni i Hercegovini tokom i nakon rata", rekao je Gregorian.

     On je također naglasio da su od 11. septembra učinjeni značajni pomaci u izgradnji institucionalnih i pravnih kapaciteta u BiH koji daju doprinos borbi protiv terorizma, ali i da je u ovoj oblasti potrebno uraditi više.

     Reis Cerić je podsjetio prvog zamjenika visokog predstavnika na obavezu Islamske zajednice da se suprotstavi ideologijama koje podstiču netoleranciju i mržnju, i potrebu da državni organi, ukoliko je potrebno, pomognu u tim naporima.

      Obojica su se složila da je važno razvijati i pridržavati se vladavine zakona u suočavanju sa ovakvim prijetnjama - ističe se u saopćenju za javnost dostavljenom iz OHR-a povodom ovog susreta.