A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO ENESA DELALIĆA - PODRŠKA ISTINI

Enes Delalic kod reisu-l-uleme (Custom)    Sarajevo, 21. avgust 2007. (MINA) - Enes Delalić, 70-postotni ratni vojni invalid, izložen je prijetnjama zajedno sa svojom suprugom i dvoje djece. To se dešava od kada se , prije dva ipo mjeseca, vratio iz Haga, gdje je u slučaju protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih sredinom maja  svjedočio  kao svjedok Haškog tužilaštva. Ostao je i  bez  posla u mostarskom « Autoprevozu ».

    Nakon što je o tome saznao iz medija, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izrazio je želju da se susretne s ovim hrabrim čovjekom i  danas je taj susret realiziran u Rijasetu.

    Enes Delalić je upoznao reisu-l-ulemu  kako je i pod kojim okolnostima snimio tenk HVO koji je s položaja Stotina  8. novembra 1993. godine  gađao Stari  most, što je obrazložio i pred Haškim sudom.Od tada su nastale njegove nevolje i prijetnje, ali on unatoč tome ne posustaje i želi da isitna izađe na vidjelo.

    - Svi građani u BiH treba da slijede hrabrost Enesa Delalića i da kažu ono što znaju o ratnim događanjima jer samo istinom se  može doći do mira , pomirenja i suživota u BiH, a Enes Delalić je simbol te istnine i pravde i zbog toga nema niko pravo da ga kažnjava. Ova država i njeni organi moraju zaštititi  njegova ljudska prava među kojim i pravo na rad, kazao je između ostalog reisu-l-ulema.

    - Obradovan sam što me je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić pozvao i samnom razgovarao, jer sam osjetio koliko o svemu vodi računa pa tako i o onome što se meni desilo.

    Ja samo hoću da istina izađe na vidjelo i u tome ću ako Biog da istrajati, a još snažniji podstrek za to dao mi je ovaj susret sa reisu-l-ulemom, rekao je Enes Delalić.