A+ A A-

Sergija za pomoć narodu Turske

zemljotres-turskaSarajevo, 27. oktobar 2011. (MINA) - Povodom razornog  zemljotresa koji je zadesio sjeveroistočni dio Turske, po nalogu  reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića  u naredna dva petka, sutra 28. oktobra  i u petak  4. novembra  2011. godine, u svim džamijama na području Rijaseta, u domovini i dijaspori, poslije džume-namaza organizirat će se sergija -  prikupljanje pomoći bratskom narodu Turske  koji je zahvaćen katastrofalnim zemljotresom

Vijesti koje ovih dana stižu sa istoka Turske potvrđuju da je razorni zemljotres u gradu Van i njegovoj okolini odnio veliki broj ljudskih života i prouzročio ogromne materijalne gubitke. Ove potresne vijesti duboko nas žaloste, ali smo, kao vjernici, svjesni da raznovrsne teškoće, gubici i stradanja dolaze kao opomene i iskušenje ljudima. Svjesni smo, također, da nas teškoće, gubici i stradanja koja se dešavaju na bilo kojem dijelu Zemlje, a posebno u dijelu gdje žive muslimani, obavezuju na solidarnost i pružanje pomoći onima koji su pogođeni. Mi, muslimani Bošnjaci u domovini i dijaspori i u ovim teškim trenucima za turski narod, svjesni uloge i značaja bratske Turske i njenog naroda, kako kroz cijelu povijest islama na ovim prostorima tako i u uspravljanju naše domovine nakon posljednje agresije, suosjećamo sa narodom Turske i dijelimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije. 

Turski narod zavređuje našu neizmjernu ljubav i poštovanje a, kada biva pogođen bilo kakvim nepogodama, zavređuje našu, iako skromnu, svesrdnu moralnu i materijalnu pomoć i podršku. Povijest ovih prostora zabilježila je da smo upravo zahvaljujući drevnim turskim entuzijazmom obasjani svjetlom islama, islamskom kulturom i civilizacijom. Veleljepne potkupolne džamije, medrese, vakufi i brojni šeheri nikli su na ovim prostorima zaslugom nosilaca i prenosilaca svjetla islama upravo iz podneblja današnje Turske.  Tragovi tih duhovnih i kulturno-civilizacijskih vrijednosti ne samo da su sačuvani nego se, zahvaljujući bratskoj brizi i pomoći turskog naroda i vlade, i u ovom vremenu revitaliziraju, unapređuju i jačaju.

Svjedoci smo da nas turski narod i njegova vlada nijednog trenutka ne zaboravljaju, ne ostavljaju i ne zapostavljaju. Brinu i pomažu da naša domovina i njeni narodi snažno zakorače u novo razdoblje - razdoblje mira, suživota, slobode i prosperiteta. Brinu se i zauzimaju za jedinstvo muslimanskog naroda u ovom regiona ali i u cijelom svijetu. Oni su primjer čestitog, radinog i odgovornog naroda. Oni su ti koji uvijek, a posebno u trenutku bola i patnje jedne cijele svoje regije, zavređuju našu nepodijeljenu bratsku podršku i pomoć u skladu s riječima Allahovog Poslanika, a

„...Ko se nađe uz svoga brata koji je u nekoj potrebi, Allah će se naći pri njegovoj potrebi; ko otkloni od muslimana kakvu muku, Allah će otkloniti jednu od muka Sudnjeg dana..." (Buhari, br. 2442), kaže se između ostalog u dopisu Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH.