A+ A A-

Ankara: Delegaciju IZ primio ministar vanjskih poslova

Ankara, 5. oktobar 2011. (MINA) - Drugog dana posjete Ankari, delegaciju Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, koju čine muftije iz Bosne i Hercegovine, Srbije-Sandžaka, Hrvatske i Slovenije danas je primio ministar vanjskih poslova dr. Ahmet Davutoglu u svojoj radnoj rezidenciji i u njihovu čast organizirao ručak. U trosatnom razgovoru na ručku sa ministrom Davutogluom delegacija Rijaseta je dobila priliku da predstavi rad i djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srbiji-Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji.

Ukazujući na važnu i odgovornu ulogu duhovnih učitelja za čuvanje i razvijanje duhovnog i kulturnog identiteta kod muslimana, ministar Davutoglu je kazao da ulema treba da svoj posao radi savjesno i odgovorno tako da je svim ljudima dostupna njihova pomoć, ukoliko im zatreba.

posjeta-turskoj-2-2011-1

"Mi u Turskoj cijenimo rad i djelovanje uleme na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, jer znamo da ste vi bili i ostali sa svojim narodom u najtežim iskušenjima vaše i naše zajedničke povijesti. Mi ćemo vas u tome uvijek podržavati, ali i ukazivati na činjenicu da je vaša misija trajna i zato je treba poštediti od  (zlo)upotrebe za dnevnu politiku, jer posao ili misija nas političara je prolazna. Također, važno je da vi kroz svoj rad i djelovanje širite kulturu dijaloga, posebno na Balkanu, gdje se oduvijek njegovala raznolikost  vjera, kultura, jezika i običaja. Tradicija osmanskog kulturnog kruga je poznata po suživotu i toleranciji, po  uvažavanju raznolikosti među ljudima i narodima. Mi smo nasljednici te tradicije i zato smo obavezni da to njegujemo mi ovdje u Anadoliji a vi na Balkanu, pa će nas po toj našoj toleranciji prepoznati  ne samo u Europi, već i u svijetu" - kazao je ministar Davutoglu.

Reisu-l-ulema dr. Cerić se zahvalio dr. Ahmetu Davutoglu na prijemu i na odvojenom vremenu, koje je posebno ovih dana za ministra vanjskih poslova Turske vrlo dragocjeno. Također, reisu-l-ulema dr. Cerć se zahvalio ministru Davutoglu na bajramskoj posjeti Sarajevu sa porodicom i na njegovoj brizi za Balkan, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

"Mi smo došli da podijelimo radost vašeg uspjeha u provođenju politike "zero problema sa komšijama". Osobno sam sretan što sam na čelu ovako brojne delegacije muftija iz Bosne i Hercegovine, Srbije-Sandžaka, Hrvatske i Slovenije. Ponosan sam na naše prijateljstvo iz malezijskih akademskih dana i stoga se osjećam više odgovornim da zajedno radimo na širenju vrijednosti, koje u zadnje vrijeme Turska promovira u svijetu, posebno na Bliskom istoku, a to su vrijednosti demokracije i ljudskih prava - kazao je reisu-l-ulema obraćajući se ministru vanjskih poslova Turske dr. Ahmetu Davutoglu jučer u Ankari.

Nakon toga delegaciju Rijaseta je primio zamjenik premijera Bekir Bozdag, koji je s visokim poštovanjem govorio o Bosni i Hercegovini i iskazao spremnost da podrži projekte Islamske zajednice u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i  Srbiji-Sandžaku.

Delegacija Rijaseta je u večernjim satima bila gost jedne od najvećih općina Kećioren u Turskoj, inače pobratimske općine Goražde.

Danas će delegacija Rijaseta posjetiti Konju a sutra je, ako Bog da, u Istanbulu gdje očekuje susret sa premijerom Erdoanom.

  • DSC00899DSC00899