A+ A A-

Delegacija Rijaseta u posjeti Turskoj

Ankara, 4. oktobar 2011. (MINA) - Delegaciju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem koja se nalazi u višednevnoj posjeti Republici Turskoj primio je jučer novi reisu-l-ulema Turske Mehmed Gormez. U delegaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH nalaze se još: zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, muftije Nusret ef. Abdibegović, Husein ef. Smajić, Ejub ef. Dautović, Edhem ef. Čamdžić, Hasan ef. Makić, Hamed ef. Efendić, Seid ef. Smajkić, Nedžad ef. Grabus iz Ljubljane,   Aziz ef. Hasanović iz Zagreba, Rešad ef. Plojović iz Sandžaka, Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta, Muharem ef. Hasanbegović, šef Kabineta reisu-l-uleme, Mirsad ef. Kalajdžić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu i Aziz Kadribegović, glavni urednik "Preporoda".

posjeta-turskoj-2011-1

Razgovor sa Mehmedom Gormezom

Ovo je najbrojnija delegacija Rijaseta Islamske zajednice koja je do sada posjetila neku zemlju u svijetu, što samo po sebi govori koliko poštovanje Rijaset ima prema Republici Turskoj, njenom narodu i Islamskoj zajednici. Istovremeno, ovo je prva delegacija koju su primili i koju će u narednim danima primiti sve vodeće vjerske i političke ličnosti turske države.

U krajnje srdačnom, otvorenom i prijateljskom susretu sa turskim reisu-l-ulemom Gormezom i njegovim najbližim saradnicima, u višesatnom druženju razmijenjena su mišljenja o suradnji i zajedničkoj promociji islamskih vrijednosti, kojima se širi dijalog, povjerenje i mir među ljudima i narodima u svijetu. Posebno je bilo govora o važnosti vraćanja vakufske imovine i otvaranja vakufskih arhiva u Turskoj i Bosni i Hercegovini radi čitanja i razumijevanja vakufnama koje imaju trajnu vrijednost. Nakon zatvorenog razgovora, dvojica poglavara su održali konferenciju za novinare i tom prilikom su, između ostalog, naglasili kako su ovi susreti kojima se otvara nova stranica saradnje između dvije zajednice. Reisu-l-ulema Gormez se zahvalio na posjeti tako brojne delegacije, koja je čestitala na njegovom izboru za reisu-l-ulemu Turske, istakavši kako dvije zajednice i dva naroda vežu brojne ne samo vjerske već i tradicionalne, kulturne i civilizacijske tekovine, te kako je osnovni cilj njih kao vjerskih poglavara njihovo ne samo dalje poboljšanje već i njihovo stavljanje u punu službu mira, tolerancije, prava i pravde. On je također odao priznanje reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću za sve ono što čini na promoviranju dijaloga i saradnje u zemlji i svijetu, obećavši pomoć Islamskoj zajednici, posebno na izgradnji i obnovi porušenih džamija i vraćanja vakufske imovine.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se zahvalio reisu-l-ulemi Gormezu na toplom prijemu,otvorenim i konstruktivnim razgovorima, kao i svoj brizi i pažnji koje turska islamska zajednica poklanja Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te posebno na bajramskoj posjeti Sarajevu, istakavši neke od brojnih vrlina koje krase Gormeza, kao što je na prvom mjestu sabur, koji je neophodan na takvim pozicijama i saradnji sa ljudima u osjetljivim stvarima vjere i morala.

posjeta-turskoj-2011-1

Prijem kod predsjednika Turske Abdulaha Gula

Cjelokupnu delegaciju Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa Gormezom i njegovim najbližim saradnicima, primio je predsjednik Abdullah Gul i zadržao se u razgovorima više od  dva sata, uključivši i sat vremena odvojenog razgovora sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem.

Predsjednik  Gul je, pored brojnih aktualnih pitanja, posebno apostrofirao  nastojanja Turske da kroz saradnju sa državama, bivšim jugoslavenskim republikama, uspostave  takve odnose koji će garantirati  mir i prosperitet za cijeli region Balkana, kako se više nikada ne bi dogodio genocid, sukobi i protjerivanja stanovništva sa njihovog topraka.

posjeta-turskoj-2011-3

Delegacija IZ u razgovoru sa predsjednikom Gulom

Očekuje se da će danas delegaciju Rijaseta IZ u BiH primiti zamjenik premijera Bekir Bozdag i ministar vanjskih poslova dr. Ahmet Davutolu, a u četvrtak premijer Redžep Tajip Erdoan.

  • 001001