A+ A A-

Reisu-l-ulema završio posjetu Singapuru

Singapur, 2. oktobar 2011. (MINA) - Nakon brojnih susreta sa vjerskim, državnim, kulturnim i privrednim ličnostima Singapura i zapaženih javnih nastupa, danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić završio svoju trodnevnu zvaničnu posjetu Islamskoj zajednici u Singapuru.

Prvog dana posjete reisu-l-ulema Cerić se susreo sa predsjednikom dr. Tonijem Tanom i premijerom Singapura  dr. Li Hsienom Lungom (Lee Hsien Loong). Nakon toga slijedile su posjete, susreti, razgovori i javni nastupi od kojih posebno izdvajamo posjetu Centru za širenje harmonije ("Harmony Center") među vjerama, kulturama i običajima Singapura. Riječ je o jedinstvenom primjeru međuvjerskog i međukulturnog upoznavanja na jednom mjestu u sklopu džamije "Al-Nahdah", gdje učenici svih uzrasta svakodnevno dolaze da nauče o bitnim značenjima svake vjere i kulture u singapurskom društvu. Ustaz Ali Atan, direktor Centra za širenje harmonije je sa uvjerenjem i ljubavlju govorio o potrebi da se među ljudima različitih vjera i kultura širi harmonija. "Ovo što vidite ovdje je naš singapurski doprinos harmoniji u svijetu. Nadam se da podržavate ovaj način međuvjerskog i međukulturnog dijaloga, gdje su sve religije zastupljene" - obratio se Ustaz Ali Atan reisu-l-ulemi Ceriću. "Dakako, to je dobro što radite. Imate moju punu podršku i drago mi je što to radite u sklopu džamije i što na taj način pokazujete inkluzivnost naše vjere kao temeljne poruke svijetu. Ovo što vidim je, zaista, jedinstveno i zato vam čestitam" - rekao je reisu-l-ulema Cerić prilikom posjete Centru za širenje harmonije u Singapuru.

DVP_2011_0323

Reisu-l-ulema obilazi Harmony Centar u Singapuru,
jedinstven primjer međureligijskog upoznavanja

                Nakon obilaska Centru za širenje harmonije reisu-l-ulema Cerić je klanjao podne-namaz u džamiji "Al-Nahdah" i proučio dovu, a potom je prisustvovao ručku, kojeg je organizirao singapurski muftija dr. Muhammed Fatris Bakarama, svršenik Al-Azhara, zajedno sa bivšim muftijom Sejidom Isom i singapurskom ulemom, koja je, nakon toga prisustvovala reisovom predavanju o temi: Uloga fetve u manjinskim muslimanskim zajednicama: europsko iskustvo u amfiteatru velikog Islamskog centra ("Islamic Hub"), gdje su smješteni svi uredi Islamske zajednice za koju se sa sigurnošću može reći da je jedna od najorganiziranijih islamskih zajednica u svijetu sa visokim stepenom učenosti i pismenosti muslimana - Malajaca, Indijaca, Kineza, Arapa i drugih. Reisu-l-ulema je u svom predavanju pred velikim brojem alima i studenata naglasio da se ulema mora stalno doškolovavati i biti na vrijeme i pravilno informirana da bi mogla odgovoriti zahtjevima modernog doba i biti uzor muslimanima za uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu. 

            Istog dana (četvrtak, 29. 09. 2011) domaćin večere u čast reisu-l-uleme Cerića bio je predsjednik MUIS-a ("The Islamic Religious Council of Singapore") Hadži Muhammed Alami Musa, koji je bio i domaćin cjelokupnog programa posjete reisu-l-uleme Cerića. Nakon svečane večere reisu-l-ulema Cerić je dao ekskluzivni intervju singapurskim dnevnim novinama "Straits Times", kojeg je vodio novinar Yen Feng. U rubrici "Prime people" objavljen je intervju sa reisu-l-ulemom Cerićem pod naslovom: 'Islam's Nelson Mandela finds unity in diversity ('Islamski Nelson Mandela' nalazi jedinstvo u raznolikosti).  

            Drugi dan posjete (petak, 30.09. 2011) počeo je sa susretom sa zamjenikom premijera Singapura gosp. Tarman Šanmugaratnamom (Tharman Shanmugaratnam), koji vodi ministarstvo financija i ljudskog potencijala. Slijedila je posjeta medresi "Al-Džunejd", gdje je reisu-l-ulema Cerić održao predavanje u prepunom amfiteatru medrese o temi: Edukacijska reforma u pravcu multikuluralizma, naglasivši da je: Edukacija spas za muslimane te da medrese treba da budu primjer svestranog odgoja i obrazovanja, kao uvjet za bolji i napredniji svijet. Islam je otvorena vjera, islam je vjera radoznalosti i znanja, islam je vjera dijaloga i susreta sa drugim i drugačijim i zato mi je drago da kod vas ovdje u Singapuru vidim vedra i nasmijana lica što znači da se niste zatvorili u sebe i svoj uski mali svijet. Pokažite još dok ste u Medresi da ste otvoreni za razgovor sa drugim i drugačijim, a kad završite Medresu i preuzmete javne i društvene obaveze, budite lideri u promociji međuvjerskog i međukulturnog dijaloga - poručio je reisu-l-ulema Cerić učenicima i učenicama medrese "Al-Džunejda" u Singapuru, koja ima oko hiljadu polaznika.

 B0K0536

Reisu-l-ulema drži hutbu u glavnoj
Sultan džamiji u Singapuru

            Među najznačajnijim javnim nastupima reisu-l-uleme Cerića bila je  džumanska hutba u glavnoj Sultan džamiji u Singapuru, koja na džumi-namazu prima i do pet hiljada klanjača. Tema reisove hutbe u Singapuru bila je: Primjena temeljnih načela Šerijata u svakodnevnom životu. Reisu-l-ulema Cerić je u hutbi između ostalog rekao:

            Unatoč onima koji iskrivljuju sliku o islamu i muslimanima iako pripadaju našoj zajednici i onih koji nas posmatraju iz daleka, mi moramo ostati dosljedni temeljnim načelima naše vjere i kulture, koju znamo iz Kur'ana i Sunneta Allahova Poslanika, a to je da  islam znači mir među ljudima, a musliman znači miroljubiv čovjek uvijek i na svakom mjestu. Također, kao muslimani moramo znati da je temeljno značenje riječi imān - sigurnost u duši, u porodici, na ulici i u svijetu. I neka nam je uvijek na umu da je treće važno načelo naše vjere ihsān - što znači imati lijep i koristan odnos prema ljudima. Prema tome, treba da budemo ponosni na ime musliman, jer to znači miroljubiv čovjek, treba da se osjećamo sretnim sa imenom mu'min, jer to znači siguran čovjek, jer to znači da smo sigurni i pouzdani u Boga i same sebe, i treba da nam bude čast ako nas neko prepozna po imenu muhsin, jer to znači dobar i koristan čovjek, jer to znači da smo dobročinitelji. Ako imamo ova tri načela na umu i ako ih u svakodnevnom životu primjenjujemo, onda nije važno šta drugi misle i govore o nama. Važno je da je Allah zadovoljan i da su ljudi dobre volje prepoznali da mi nosimo i prenosimo mir, sigurnost i dobročinstvo u svijetu - kazao je reisu-l-ulema Cerić na hutbi u Singapuru.

            Hutbu reisu-l-uleme Cerića u Sultan džamiji u Singapuru slušali su i predstavnici deset različitih religijskih zajednica u Singapuru, koji su nakon džume-namaza u kompleksu džamije prisustvovali zajedničkom ručku kojeg je priredila u čast reisu-l-uleme Cerića državna ministrica Singapura za  društveni razvoj, omladinu i sport Halima Jakub. Uz ugodno azijsko jelo vodio se zanimljiv međuvjerski dijalog, koji je pokazao da se u Singapuru njeguje istinska međuvjerska i međukulturna saradnja kao rezultat napora singapurske vlasti da na svaki način podržava mulitikulturalizam u Singapuru.

 B0K0820

Reisu-l-ulema na ručku nakon džume-namaza
kod državne ministrice Singapura Halime Jakub

              Na isti način kao što je džumanska hutba bila jedan od najvažnijih javnih obraćanja reisu-l-uleme Cerića u Singapuru, tako je i susret sa muslimanskom omladinom u petak navečer bio jedan od najzanimljivijih susreta. Riječ je o muslimanskoj omladini koja je vrlo aktivna u javnom i društvenom životu Singapura. U dvosatnom druženju sa omladinom reisu-l-ulema Cerić je imao zadatak da održi polusatno predavanje o temi: Omladina kao činioci pozitivne društvene promjene, te da odgovori na brojna pitanja koja tište omladinu. U svom izlaganju reisu-l-ulema Cerić je iskazao čast što mu se pružila prilika da govori pred tako svjesnom i savjesnom omladinom, koja hoće da zna šta ih čeka u životu te između ostalog dodao:

            Ono što ja mislim da je važno da uvijek imate na umu dok tražite svoje mjesto pod suncem, posebno u društvenom životu jeste to da se, dok ste još mladi, dok još imate vremena, dok imate zdravlja i mladalačke energije - da se, dakle, dobro pripremite za život koji dolazi, tj., za svoju budućnost. Šta to znači? To znači da shvatite da je u edukaciji vaš spas, odnosno da je uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu u edukaciji, koja podrazumijeva i odgoj, odnosno moralan i zdrav život. Vidite, Uzvišeni Allah je mogao kazati prve riječi objave Muhammedu, a.s., "Vjeruj u Tvoga Gospodara", ali nije to rekao, već je Allah rekao Muhammedu, a.s., u pećini Hira: "Čitaj i uči u ime Tvog Gospodara!". Zašto? Pa zato što se svaki čovjek rađa sa vjerom, sa mogućnošću da vjeruje, ili ne vjeruje, odnosno da vjeruje u nešto što nema smisla. Eh, baš zato što čovjek ima slobodnu volju da bira pravi ili krivi put, i zato što ima razum koji mu omogućuje da razlikuje pravi od krivog puta, Allah poziva, odnosno proziva čovjeka da aktivira svoj um, svoj razum i da uči i nauči što je istina, a što laž, što je prava vjera a što kriva zabluda. Eto, u tome ja vidim vašu ulogu u društvu i vaš potencijala za pozitivnu društvenu promjenu - vašoj svestranoj edukaciji, koja treba da u vama izgradi samopouzdanje i samopoštovanje za vašu bolju i sretniju budućnost, ako Bog da - kazao je reisu-l-ulema Cerić u Singapuru obraćajući se velikom broju muslimanske omladine.

            U subotu ujutro reisu-l-ulema Cerić je imao doručak sa general majorom Čan Čung Singom (Chan Chung Sing), koji je i vršilac dužnosti ministra za društveni razvoj, omladinu i sport u singapurskoj vladi.

            Svakako, najvažnije u programu posjete reisu-l-ulme Cerića Singapuru bilo je godišnje "MUIS-ovo predavanje", u okviru programa "specijalni gost", zbog čega je reisu-l-ulema i pozvan od strane ministra za informaciju, komunikaciju u umjetnost Jakuba Ibrahima.

            U prisutstvu zamjenika premijera države Singapur, gosp. Tio Či Hajn (Teo Chee Hein) i nekoliko stotina slušatelja sa pozivnicama iz vjerskih, kulturnih, akademskih, političkih, privrednih, diplomatskih i studentskih krugova reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je održao predavanje u velikoj sali hotela "Grand Hyatt" u Singapuru o temi: Izazov raznolikosti u modernom društvo, pod moderatorstvom ministra Jakuba Ibrahima.

B0K0878 

Reisu-l-ulema se pozdravlja sa vjerskim predstavnicima
Singapura koji su slušali reisovu hutbu u Sultan džamiji
i prisustvovali zajedničkom ručku nakon džume-namaza

            U uvodnom govoru ministar Jakub Ibrahim je obrazložio zašto se MUIS opredijelio da ove godine pozove bosanskog reisu-l-ulemu dr. Cerića da održi glavno godišnje predavanje muslimanske zajednice u Singapuru, naglasivši da je dr. Cerić svojim "djelovanjem kod kuće, u Bosni, i međunarodnim krugovima dokazao da je dosljedan u promoviranju dijaloga i širenju dobre volje među ljudima u svijetu. Stoga smo - istakao je ministar Jakub Ibrahim - svi mi u Singapuru počašćeni što je vrhovni muftija Bosne i Hercegovine dr. Mustafa Cerić prihvatio naš poziva da održi predavanje u okviru programa "specijalnog gosta" MUIS-a, pa mi je čast da ga pozovem da uzme riječ" - rekao je ministar Jakub Ibrahim.

 

            Poštovani zamjeniče premijera Tio Či Hajn,

            Cijenjeni ministre Jakub Ibrahim,

            Uvaženi muftija dr. Muhammed Fatris Bakaram,

            Predsjedniče MUIS-a Muhammed Alami Musa,

            Draga braćo i sestre,

            Poštovani prijatelji,

            Počašćen sam pozivom ministra Jakuba Ibrahima da održim predavanje u okviru programa MUIS-a "specijalni gost" ovdje u Singapuru, prijateljskoj zemlji i izuzetnom društvu ekonomskog rasta, političke stabilnosti, kulturne raznolikosti i religijske pluralnosti.

            Čast mi je biti na listi vašeg povjerenja na kojoj je čestiti Šejh Al-Azhara i osjećam se privilegovanim što ste mi ukazali priliku da govorim pred ovim respektabilnim azijskim slušateljstvom. Kao što znate, ja dolazim iz jedinstvene europske zemlje, Bosne i Hercegovine, koja baštini hiljadugodišnju tradiciju nacionalne, kulturne i vjerske raznolikosti.

reis-sin-pred-2011-1

            Nažalost, neki neodgovorni ljudi su nedavno željeni da genocidom protiv autohtonog bosanskog stanovništva unište tu unikatnu bosansku baštinu kulturne raznolikosti. Hvala Bogu njihov plan nije uspio, ali jest ostavio mnogo fizičkih i mentalnih rana, koje treba liječiti. Ovo je primjerena prilika da iskažem zahvalnost svim dobrim ljudima Singapura, koji su nas pomogli u našoj borbi za opstanak i slobodu u Europi sa mnogo vjera i kultura.

            Otuda je i vaš prijedlog da tema mog predavanja bude: Izazov raznolikosti u modernom društvo, hem primjeren hem savremen. Primjeren je zato što je princip kulturne raznolikosti moj svakodnevni život, a savremen je zato što danas nema većeg izazova od izazova razumijevanja i poštivanja ne samo kulturne raznolikosti, već i životne raznolikosti kao condicio sine qua non za kontinuirani život na zemlji. U stvari, životnu raznolikost (biodiversity) ne treba gledati samo kao analognost principu kulturne raznolikosti, već i kao sastavni dio principa ravnoteže u prirodi i u društvu.

            Da, treba da objasnimo da "raznolikost" ne znači "razliku" u smislu dvije isključive stvari koje su na bilo koji način nespojive. Razliku između dobra i zla, pravde i krivde, istine i neistine treba razumjeti kao odvojena značenja koja nije moguće miješati. Na drugoj strani, raznolikost je ravnoteža dviju ili više distinktivnih stvari koje čine jednu uravnoteženu cjelinu u prirodi i u društvu.

reis-sin-pred-2011-4

            U prirodi postoji ravnoteža između hladnog i toplog, mokrog i suhog, vlažnog i suhog što omogućava da imamo čist zrak za pluća, čistu vodu za piće i zdravu hranu za jest. No, ne samo to, već i činjenica da u prirodi ima više zraka nego vode, te da ima više vode nego hrane da bismo živjeli i preživjeli, govori nam da ima neko ko brine o nama na ovoj planeti. Da, doista, Milostivi, el-Rahim, Samilosni, el-Rahmn, Stvoritelj, el-Khaliq, je onaj koji nas informira u  Časnome Kur'anu da je: - Zemlja razvučena i da su njezina brda stabilizirana te da je sve na zemlji zasijano u preciznoj ravnoteži (Kur'an, 15:19).

            Isti princip uravnotežene raznolikosti postavljen je u ljudskim zajednicama u smislu mnoštva mogućnosti ljudskih jezika, rasa, nacija, kultura, religija, itd. Upravo taj princip raznolikosti ljudskog iskazivanja čini naš život zanimljivim; upravo ta kulturna i društvena raznolikost treba da nas potakne u pravcu boljeg međusobnog upoznavanja kako bismo uvećali naše znanje, koje nam je potrebno za opstanak na zemlji. Zato treba da nam bude jasno zašto nas Uzvišeni Allah podsjeća da je jedan od njegovih znakova i "raznolikost vaših jezika i rasa" (Kur'an, 30:22).

            Prema tome, kulturna raznolikost je znak, to je poruka za one koji hoće da čuju, za one koji hoće da znaju da u svijetu ima od 3,000 do 8,000 jezika, da otprilike ima 50.000 kultura, da ima 19 religija i 270 podreligijskih grupa. Ovi podaci su u kontradikciji sa modernim mitom prema kojem će "sa razvojem nauke zavladati jedan sistem vrijednosti svugdje u svijetu".

reis-sin-pred-2011-3

            Mogli bismo nadugo i naširoko govoriti o principu kulturne i društvene raznolikosti, ali životna raznolikost (biodiversity) je, možda, još veća nepoznanica za nas i još veći izazov o kojem treba da govorimo i da razumijemo našu situaciju u svijet. Dovoljno je da ovdje spomenemo činjenicu da ukupnost mrava na zemlji ima istu težinu kao i ukupnost ljudskog roda, da u vašim ustima ima tri stotine vrsta bakterija, te da se životna raznolikost može spasiti jednom četvrtinom troškova koji idu za destruktivno oružje. Znanstvenici nam kažu da na zemlji ima 1.75 miliona živih vrsta. Većina ljudi zna za manje od 0.01 procenata od toga.

            Koliko je moderno društvo blizu ili daleko od poimanja i poštivanja kulturne i društvene raznolikosti ovisi o stepenu ljudske svijesti o slobodi, ljudskim pravima i ljudskog digniteta. Nisam siguran da  je moderno društvo, samo kao jedan od modela u povijesti čovječanstva, dovoljno blizu principu kulturne i društvene raznolikosti. Potrebno je više uraditi osim donošenja konvencija, kao što je UNESCO-va od 2005. god., da se poštuje princip raznolikosti u kulturi, religiji i uopšte u ljudskom životu.

            Da, svakako, nakon što sam vidio kako funkcionira Islamska zajednica u Singapuru, nakon brojnih susreta sa različitim ljudima u ovoj zemlji i nakon večerašnjeg susreta sa vama u svoj vašoj raznolikosti vjera, kultura, nacija i rasa, mogu svjedočiti da je Singapur zdravo društvo sa visokom sviješću o važnosti kulturne i društvene raznolikosti, sa jasnom vizijom o multikulturnosti kao društvenoj stvarnosti i misaonoj doktrini. Ja vam od srca želim uspjeh u tome i zahvaljujem se na vašoj pažnji - zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje predavanje u Singapuru.

            Nakon toga reisu-l-ulema Cerić je više od jednog sata odgovarao na mnoga pitanja prisutnih u sali "Grand Hotela" u Singapuru. 

reis-sin-pred-2011-2