Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan šehida - Kišna dova reisu-l-uleme

Sarajevo, 31. avgust 2011. (MINA) - Drugi dan ramazanskog  bajrama obilježen je i kao Dan šehida.

dan-sehida-2011-1

Danas su delegacije šehidskih udruženja, predstavnici državnih organa, vojske, šehidske porodice i brojni građani  posjetili šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu. Nakon kraćeg obraćanja predsjednika šehidskih udruženja Izeta Ganića,  na mezaru prvog predsjednika Republike BiH rah. Alije   Izetbegovića proučen je Jasin i dova.

Jasin su proučili hafizi i imami sarajevskog Medžlisa IZ. Potom se obratio  reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ukazavši na obaveza brige za šehidsku djecu i porodice šehida i palih boraca. Podržao je zahtjeve da se konačno na najbolji način riješi njihovo zbrinjavanje.

Pošto se posljednjih dana u našoj zemlji pojavila suša, reisu-l-ulema je rekao da nema boljeg mjesta i prilike i onih koji će se u tome pridružiti, a to su šehidi, da se ovdje prouči  kišna  dova i zamoli Allah dž. š.  da nam spusti kišu.

dan-sehida-2011-2

Ovu kišnu dovu će narednih dana učiti svi imami i hatibi na džumi-namazu i drugim prigodnim prilikama sve dok vlada suša u našoj zemlji.

U 12:00 sati u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je hatma dova šehidima.

 

Kišna dova 

MINA u cijelosti prenosi kišnu dovu koju je danas drugog dana Ramazanskog bajrama na Dan šehida proučio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na šehidskom mezarju u Sarajevu:

 dan-sehida-2011-3

I

Allahu Milostivi, spusti na ovu našu zemlju kišu milosti, a ne kišu patnje i razaranja, iskušenja, rušenja i potopa! 

Allahu Svemogući, na humusno zemljište i na kršovite stijene, u utrobe dolina i korjeništa drveća, spusti nam kišu iz Tvojih oblaka. 

Allahu Plemeniti, neka kiša padne za nas i oko nas za našu ugodnost, a ne protiv nas, na našu neugodnost.  Bože, podari nam kišu prijatnu, ugodnu, rodnu, obilnu, natapajuću, koja će ovu zemlju napojiti i od koje će zemlja trajno plodove davati! 

Allahu Milostivi, kišom nas obilnom obaspi i ne daj da budemo  od onih koji gube nadu. 

Allahu Svemogući, našu zemlju i sve živo na njoj snašle su nevolje i muke, zavladala je oskudica, pa nema nikog osim Tebe kome našu muku možemo povjeriti i nema nikog osim Tebe ko nam može pomoći,  pa te molimo da nam se smiluješ i da nam pomogneš! 

Allahu Milostivi, daj da nam uspije ljetina, neka nam stoka daje mlijeko, i spusti nam, Bože, blagodati s neba i daj da nam poniknu blagodati iz zemlje. 

Allahu Plemeniti, sačuvaj nas od muke, gladi i nemorala. Bože, oslobodi nas onih iskušenja od kojih samo Ti oslobađaš! 

Allahu Milostivi, mi zaista samo od Tebe oprost tražimo, Ti mnogo praštaš, pa nam daj obilnu kišu iz neba. 

dan-sehida-2011-4

II

Allahu Milostivi, kišu nam obilnu spusti!

Kišu nam obilnu spusti, Allahu Plemeniti!

Kišu nam spusti, molimo Te, o Milostivi! 

Allahu Milostivi, spusti nam posvuda obilnu kišu, prijatnu i plodnu, korisnu a ne štetnu, kišu kojom ćeš oživjeti zemlju, napojiti žedne i učiniti je, Gospodaru naš, poukom prisutnim i odsutnim. 

Allahu Plemeniti, podari nam uspješnu ljetinu, i stoka neka nam daje mlijeko, i spusti nam, Bože, Tvoje neizmjerne blagodati! Amin!

III

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin! 

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!

Allahu Milostivi, napoji nas i našu zemlju kišom i nemoj da budemo od onih koji gube nadu u Tvoju milost! Amin!