Promo banner

A+ A A-

Saopćenje o ponovljenom stavu Milorada Dodika

milorad-dodikSarajevo,15. juli 2011. (MINA) - U povodu ponovljenog stava Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, od 14. jula 2011. godine, u kojem insistira na svome uvjerenju da muslimani nemaju dobru namjeru čime im se priprema teren za odstrijel od strane srpskih ekstremista, da oni njihovo „negativno iskustvo" ponovo izliječe novim genocidom nad muslimanima, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Izjave poput one Biljane Plavšić da su muslimani genetski kvaran materijal, stavovi Milorada Dodika kako ne mogu suditi sudije muslimani i da se ne može vjerovati muslimanima predstavljaju nedvosmislene primjere činjenja i podsticanja mržnje i diskriminacije na temelju vjere što je sankcionirano nacionalnim zakonodavstvima svake demokratske države svijeta i svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama. Musliman je univerzalna vjerska kategorija kojom se označavaju ljudi koji prihvataju islam kao svoj svjetonazor i duhovni okvir, bez obzira na njihovu nacionalnu ili državnu identifikaciju.

Dodikovo posljednje pojašnjenje da je govorio u političkom kontekstu i da je upotrijebio termin musliman, misleći na Bošnjake, govori o novoj opasnoj i prijetećoj dimenziji negiranja nacionalnog imena i identiteta Bošnjaka. Nakon poricanja genocida u Srebrenici, Dodik negira nacionalni identitet Bošnjaka smještajući bošnjački narod isključivo u vjerski identitet, čime pokazuje podcjenjivački i negativan odnos prema sveukupnim vrijednostima bošnjačkog naroda. Devedesetih godina XX stoljeća iz Beograda je po istoj matrici vršena propaganda i pripreman teren za rat, kada je Bošnjacima negirana zasebnost i nacionalni identitet, a njihova vjera predstavljana kao opasnost i nužno zlo koje treba svesti na njima prihvatljivu mjeru i čvrsto držati pod kontrolom. Takva matrica je rezultirala genocidom, počinjenim od strane vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, koje su bile podčinjene tadašnjem političkom rukovodstvu. Te činjenice je utvrdio Haški tribunal. Dok je trajala priprema srpskih ratnika za genocid protiv muslimana Bošnjaka, u Sarajevu su Bošnjaci muslimani šutili smatrajući to budalaštinom neodgovorne grupe srpskih ekstremista. Grešku šutnje o novoj opasnosti muslimani Bošnjaci više nikada ne smiju napraviti.

Islamska zajednica ima obavezu upozoravati na flagrantna kršenja prava muslimana i ukazivati na opasnosti koje mogu dovesti do novog genocida. Služba za odnose s javnošću Rijaseta, između ostalog, prati pojave i izjave koje se odnose na islam i muslimane i po službenoj dužnosti reagira na vrijeđanje islama i muslimana, ili ono što nanosi moralnu i materijalnu štetu Islamskoj zajednici i muslimanima. Premda je dovođenje reisu-l-ulemu dr. Mustafa Cerića u vezu sa saopćenjem Službe za odnose s javnošću zlonamjerno, ali je razumljivo zato što je reisu-l-ulema Cerić dežurni krivac mnogima, pa tako i Dodiku, koji bi trebao znati da je reisu-l-ulema dobitnik UNESCO-ve nagrade za mir, što je najviše svjetsko priznanje za borbu protiv šovinizma i rasizma.

Islamska zajednica odlučno odbacuje sva nastojanja da joj bilo ko propisuje šta može a šta ne može govoriti i raditi. Standardi slobode, ljudskih prava i učešća aktivnog građanstva i nevladinih organizacija u demokratskim društvenim procesima prevazišli su diktaturu i ideološke diktate. Islamska zajednica može razumjeti da ekstremističkim centrima koji su podsticali i danas brane činjenje genocida ne odgovara sloboda Islamske zajednice. O tome ko će otići na smetljište historije već je odlučio i još uvijek odlučuje Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, uključujući i one koji su izdavali naredbe i podržavali granatiranje Dubrovnika, Zagreba, Sarajeva i drugih gradova.   

Milorad Dodik, izuzev novih etiketiranja i klevetanja, nije ponudio nijedan argument, osim što je ponovio dosljednost stavu da se muslimanima ne može vjerovati i to na dan ukopa u Potočarima 613 Bošnjaka žrtava genocida, ubijenih od strane srpskih snaga, što je prelilo čašu toleriranja Dodikove diskriminatorske retorike prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere. Islamska zajednica je više puta ponovila da ne smatra kako za genocid nad muslimanima Bošnjacima postoji kolektivna krivica naroda, već individualna krivica, zato je do Dodika i njemu sličnih da skinu navlačenje ozračja kolektivne krivice, jer Dodik negiranjem genocida nad Bošnjacima i ovakvim izjavama o muslimanima upravo nameće srpskom narodu kolektivnu krivicu za genocid.  

Stoga Islamska zajednica odbacuje sve navode iz Dodikovog reagiranja od 14. jula 2011. godine i smatra da su njegovi stavovi o muslimanima šovinistički, islamofobični i vrlo opasni koji dugoročno mogu proizvesti nove sukobe i novi genocid nad Bošnjacima. Obzirom da, prema našim statistikama, postoji sasvim dovoljno elementa koji jasno svjedoče kontinuitet vjerske mržnje i vrijeđanja muslimana, Islamska zajednica će, prije nego što se opet zlo desi, o ovim šovinističkim i islamofobičnim izjavama i stavovima Milorada Dodika upoznati sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i staviti im na savjest djela mržnje, diskriminacije i šovinizma prema muslimanima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.