Promo banner

A+ A A-

Pismo reisu-l-uleme u povodu napada na ljude i imovinu u RS

Sarajevo, 31. maj 2011. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio pismo domaćim i međunarodnim i zvaničnicima u kojem je ukazao na napade na ljude i imovinu Islamske zajednice na području entiteta Republika Srpska.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je pismo uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Redmanoviću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru sigurnosti Sadiku Ahmetović, predsjedniku RS Miloradu Dodiku, predsjedniku  Vlade RS Aleksandaru Džombiću, ministru unutrašnjih poslova RS Stanislavu Čađi, visokom predstavniku Valentinu Incku, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira - PIC (SAD, Velika Britanija, Turska, Rusija, Njemačka i Francuska).

napad-sefer-begova-dzamija-banjaluka-maj-2011

Razbijeni prozor na Sefer-begovoj džamiji u Banjaluci

U pismu se navodi da su nakon zapaljivih izjava pojedinih političara iz Beograda i entiteta Republika Srpska, kao i mnogih organizacija koje se protive hapšenju osumnjičenog za ratne zločine Ratka Mladića pojačani napadi na ljude i imovinu Islamske zajednice na području entiteta Republika Srpska.

O pojačanim napadima, provokacijama i ugroženosti muslimana Bošnjaka u entitetu RS svjedoče sljedeći primjeri:

  • - U noći sa subote na nedjelju, 28./29. maj 2011. godine izvršen je još jedan u nizu vandalskih napada na Sefer-begovu džamiju u Banja Luci. Tom prilikom je razbijeno jedno prozorsko staklo. Također, prethodnih dana na ulazna vrata ove džamije lijepljeni su neprimjereni plakati, a prilikom učenja ezana (poziv na molitvu) upućivane su psovke.
  • - Sinoć, 30. 05. 2011. godine, nakon izlaska s noćne molitve (jacije namaza) vjernici Sefer-begove džamije u Banja Luci bile su iznenađene slikom nedavno uhapsenog osumnjičenog za ratne zločine Ratka Mladića, koju je neko postavio pred džamijska vrata dok su vjernici bili na molitvi.
  • - U Bosanskoj Dubici fasada, nedavno obnovljene, Čaršijske džamije u noći 29./30. maj 2011. godine gađana je jajima, dok su tokom noći grupe ljudi ispred kuće imama u ovom gradu uzvikivali riječi podrške osumnjičenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U pismu reisu-l-ulema poziva imenovane domaće i međunarodne zvaničnike da iskoristite svoje ovlasti i autoritet kako bi spriječili napade na ljude i imovinu i zaustavili širenje straha prema povratnicima Bošnjacima koji su se vratili da stalno ostanu na svojim ognjištima i imanjima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.