Logo

MIZ Sarajevo: Tražimo izvinjenje Valentina Incka

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

ZNAKIZ1Sarajevo, 24. maj 2011. (MINA) - U povodu besprizornog udara na čast i dostojanstvo Islamske zajednice, reisu-l-uleme i vrhovnog muftije muslimana Bošnjaka od strane visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Imami i muslimani na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a uvjereni smo i u cijeloj Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, zaprepašteni su brutalnošću i bezobzirnošću kvalifikacija koje je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Incko, u jučerašnjem saopćenju, uputio reisu-l-ulemi i vrhovnom muftiji dr. Mustafi Ceriću, koji prema Ustavu Islamske zajednice, predstavlja jedinstvo dina i ummeta.

Povijest Islamske zajednice ne bilježi ovakav primjer udara na Islamsku zajednicu od strane institucije sa takvim ovlaštenjima i koja predstavlja volju međunarodne zajednice, Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Pitamo se da li iza ovih udara na integritet Islamske zajednice stoji i podržava li sve to Evropska unija i Ujedinjeni narodi?

Kao rijetko kada, visoki predstavnik Valentin Incko je iznio čiste etikete i kvalifikacije bez navođenja gdje, kada i koji dio govora reisu-l-uleme je za njega sporan. Ovakva generalizacija i davanje paušalnih ocjena je s profesionalnog i komunikološkog stajališta potpuno nedopustiva i čisti moralni krah, što ni mnogo manje i neozbiljnije institucije i pojedinci ne bi mogli sebi dozvoliti. Saopćenje izdato iz OHR-a nam daje za pravo da vjerujemo da su stavovi visokog predstavnika potpuno subjektivni i pristrasni i da su  dati za potrebe određene ideologije i njene implementacije u društvu. Izgleda, ovakva drskost može se jedino bez ikakvih posljedica primjenjivati prema Islamskoj zajednici i muslimanima.

Visoki predstavnik Valentin Incko, umjesto da riješi problem nane Fate Orlović, svrstao se na stranu onih antiislamista i islamofoba koji svoju vjerodostojnost grade napadajući Islamsku zajednicu, vrijeđajući duhovne vrijednosti muslimana i reisu-l-ulemu, šireći neistine, predrasude i islamofobiju. Indikativno je da se, nakon što je riješeno pitanje vjeronauke u Kantonu Sarajevo, Valentin Incko upustio u kompromitaciju Islamske zajednice, kao da za OHR nema drugih prioritetnijih i važnijih pitanja.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo odbacuje i osuđuje kvalifikacije Valentina Incka o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, traži od OHR-a i Valentina Incka da povuku svoju izjavu i da se izvine muslimanima, Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi, kaže se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.