Logo

Kabinet reisu-l-uleme o izjavi Valentina Incka

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

careva_dzamija-1Sarajevo, 23.maj 2011. (MINA) - Povodom navodne izjave visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, koju su prenijeli mediji, a u kojoj se kaže da je govor reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića „protivan ljudskom dostojanstvu", kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje u kojem se kaže:

-Ako je istinita izjava Visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentina Incka u kojoj on osuđuje govor reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, ne navodeći ni gdje, ni kada, ni šta je to u njegovom govoru što je „protivno ljudskom dostojanstvu", onda nas to ne iznenađuje jer je to samo nastavak aktivnosti šematske liste OHR-a o bošnjačkim visokim duhovnim, političkim, kulturnim i poslovnim predstavnicima, po starom receptu da u Bošnjaka muslimana ne smije niko biti ko će stati u odbranu njihovih ljudskih prava, uključujući i pravo na javne proteste.

Visoki predstavnik Valentin Incko, kojeg cijenimo i poštujemo njegove nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, nema pravo udarati na čast i dostojanstvo reisu-l-uleme i vrhovnog muftije muslimana Bošnjaka na temelju huškačke retorike antiislamista i islamofoba kojima ništa nije sveto pa ni pravo i volja roditelja i djece na vjeronauku u školama, što je garantirano nacionalnim Zakonom o slobodi vjere i položaju vjerskih zajednica i crkava i međunarodnim ugovorom sa Svetom Stolicom.

Kabinet reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića je duboko razočaran pristrasnom i huškačkom izjavom visokog predstavnika Valentina Incka, ako je tačna, i odbacuje osjećaj krivnje za podizanje tenzija koje je prouzrokovao kantonalni ministar nauke i obrazovanja Emir Suljagić svojom nepromišljenom i provokativnom odlukom o kršenju osnovnog ljudskog prava djece, a to je da im se njihova vjera ne označava kao nepoželjna duhovna i kulturna vrijednost u njihovom životu.

Kabinet reisu-l-uleme traži od visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da povuče svoju izjavu i da se izvine reisu-l-ulemi i vrhovnom muftiji muslimana Bošnjaka, zato što je, vrijeđajući njega, povrijedio sve muslimane Bošnjake koji drže do svoje vjere, slobode i svoga ljudskog dostojanstva.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.