A+ A A-

Pismo reisu-l-uleme PIC-u

reisu-l-ulema-Ceric-01Sarajevo, 5. april 2011. (MINA) - Zbog učestalih verbalnih uvreda i fizičkih napada na službenike i članove povratnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio pismo zemljama članicama za provedbu mira (PIC), preko ambasada u Sarajevu: Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Turske, Francuske, Njemačke i Rusije te Uredu visokog predstavnika (OHR), u kojem ih reisu-l-ulema Cerić obavještava o kršenju slobode kretanja, kao što su nedavni slučajevi u Bosanskom Novom i posljednji slučaj u Foči.

U pismu se traži od Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini da se izjasni o pitanju kršenja slobode kretanja, jer Islamska zajednica ne želi izlagati svoje službenike i članove povratnike verbalnom maltretiranju i fizičkom teroriziranju, ako lokalne vlasti na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine nisu u stanju ili ne žele da službenicima i članovima povratnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osiguraju pravo na slobodu kretanja bez straha i bez napada.   

Pismo reisu-l-uleme Cerića PIC-u dostavljeno je i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te Međureligijskom vijeću Bosne i Hercegovine.