A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

Reisu-l-ulema: Napad na imama u Foči je napad na cijelu IZ 

Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio Salema ef. Ćemu imama u džematu Mrežica u Foči i predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Foča.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča je obavijestio reisu-l-ulemu o verbalnom i fizičkom napadu kojem je bio izložen od strane 5 osoba u subotu, 02. 04. 2011. godine u poslijepodnevnim satima u gradu Foči. Tom prilikom imamu Ćemi su nanešene tjelesne povrede i upućene brojne verbalne prijetnje i uvrede, kao što su „vi se ovdje širite", „vičete Allahu ekber", te druge nepristojne riječi koje se ovdje ne mogu navesti.

Imam Salem ef. Ćemo poznat je po svojoj otvorenosti i tolerantnosti, obnaša poziciju predsjednika Medžlisa IZ Foča, nije ničim nikoga izazvao da bi ga se fizički uznemiravalo, no tajni i javni spiskovi koji se pojavljuju posljednjih dana  u medijima, na kojima se nalazi i njegovo ime, mogu biti jedan od razloga za napad na ovog službenika Islamske zajednice u Foči.

reis-imam-cemo-2011

Reisu-l-ulema je najoštrije osudio ovaj čin nasilja i napada na imama Salema Ćemu, te naglasio da je napad na imama u Foči napad na cijelu Islamsku zajednicu, bošnjački narod i sve povratnike koji imaju pravo da se vrate odakle su protjerani i koji uz minimalnu pomoć države istrajavaju, unatoč svakodnevnom kršenju njihovih ljudskih prava od Foče do Bosanskog Novog.

Pošto su učestali napadi na službena lica Islamske zajednice, reisu-l-ulema će uputiti pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) i visokom predstavniku u BiH sa zahtjevom da međunarodna zajednica osigura slobodu kretanja prema Dejtonskom sporazumu ili da se označe mjesta u Bosni i Hercegovini gdje ne postoje garancije za slobodu kretanja, kao jednog od temeljnih prava i smislova Dejtonskog sporazuma.

Reisu-l-ulema je izrazio suosjećanje sa imamom Salemom ef. Ćemom i svim Bošnjacima u Foči, te imamu obećao svaku vrstu podrške, posebno u njegovom oporavku od fizičkih i psihičkih ozljeda. Salem ef. Ćemo je zbog zadobijenih fizičkih povreda danas podvrgnut liječničkom pregledu u Sarajevu.

Sarajevo, 4. april 2011. 

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini