A+ A A-

Napadi na Bošnjake u Bosanskom Novom

ZNAKIZ1Sarajevo, 31. mart 2011. (MINA) - U povodu posljednjih napada na Bošnjake i Islamsku zajednicu u Bosanskom Novom, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje i izražava duboku zabrinutost i uznemirenost uslijed brutalnih napada kojima su posljednjih dana izloženi Bošnjaci, njihova imovina i Islamska zajednica u Bosanskom Novom.

Nakon napada na džamiju, žene, djecu i imama na Urijama, sinoć je u Suhači kod Bosanskog Novog  zapaljena kuća, garaža i kamp kućica u vlasništvu Izeta i Derviša Vranića, a činjenica da su svi šahtovi za pristup izvoru vode bili vezani žicama, kako bi se usporilo gašenje zapaljenih objekata, ukazuje da se, vjerovatno, radilo o isplaniranom paljenju i zastrašivanju Bošnjaka.

Kukavički napad na žene i djecu, imama i džamiju na Urijama, paljenje kuća, upućene psovke i prijetnje, te fizički nasrtaj na imama moraju naići na odlučnu osudu i hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa.

Rijaset Islamske zajednice traži da se otkriju motivi ovih gnusnih djela i počinioci primjereno sankcioniraju, te poduzmu adekvatne mjere suzbijanja napada na Bošnjake povratnike i njihovu imovinu.

Rijaset Islamske zajednice suosjeća u strahu i zabrinutosti Bošnjaka i imama na području Bosanskog Novog za njihovu sigurnost i imovinu i ohrabruje ih da razborito i dostojanstveno nastave raditi na zaštiti svojih prava, očekujući da državni predstavnici neće ostati bezosjećajni za njihovu situaciju.

Podsjećamo, 29. 03. 2011. g.  osoba srpske nacionalnosti je autom udarila u harem džamije na Urijama, verbalno napala na grupu žena koje su izlazile iz džamije i imama džemata.

Tom prilikom je osoba srpske nacionalnosti (policiji poznat identitet) ponavljala prijetnje smrću i protjerivanjem muslimana i imama, paljenjem i rušenjem džamije, ističući „da se borio da u Republici Srpskoj ne bude džamija i muslimana" , te fizički nasrnula na imama, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.