Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Propis o nećistim predmetima

Pitanje:

Selam!

Presvlačila sam dijete koje je mokrilo u pelenu i ostavila ga nekoliko minuta na zraku. Za to vrijeme su se osušili dijelovi koji su bili vlažni od mokraće (ali ga nisam bila oprala). Došao je do muža tako suh i bez ičega na sebi i sjeo na njega. Na mužu je bila odjeća koja je također bila suha.

Muž je poslije klanjao u toj odjeći. Da li je ta odjeća bila nečista? Općenito me zanima: da li se nečistoća prenosi prilikom kontakta, ako su obje površine (i čista i nečista) suhe?

Odgovor:

Postoji više sredstava i načina čišćenja nečistoće, zavisno od same nečistoće i podloge na kojoj se ona nalazi. Najbolje sredstvo je voda, ali pored nje šerijatski prihvaćeni načini čišćenja su i potiranje, isušivanje, štavljenje i sl. Isušivanje je način čišćenja samo nečiste zemlje. Kada se nečista zemlja isuši i nestanu sa nje tragovi nečistoće, smatra se da je isušivanjem postala čista.

Međutim, kada je riječ o prostirci, platnu pa i ljudskom tijelu, ako se nečistoća osuši na njima i postane nevidljiva tj. ne ostane tragova koji su vidljivi okom, oni se i dalje tretiraju nečistim, ali se tada nečistoća ne prenosi na druge suhe predmete. Prema tome, ako na odjeći muža nije ostalo tragova nečistoće njegova odjeća nije onečišćena jer se nečistoća nije prenijela.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH